malelifestyle

Kuinka voi parantaa muistia ja aivotoimintaa?

Miten parantaa muistia ja tehostaa aivojen toimintaa?

Muistisairaudet ovat yleisiä suomalaisten keskuudessa varsinkin ikää on yli 70 vuotta. Moni tietää, että esimerkiksi ristikoiden täyttäminen voi parantaa muistia, mutta mitä muita keinoja sen lisäksi on olemassa? Samalla tavalla kuin omaa muistiaan voi parantaa, myös omien aivojen toimintaan voi vaikuttaa positiivisesti.

Pelien pelaamisen monipuoliset vaikutukset

Ikääntyessämme meidän muistimme ja aivotoimintomme heikkenevät huomattavasti, mutta onneksi on olemassa keinoja, joilla voimme parantaa molempia. Muistin parantamiseksi voidaan tehdä erilaisia harjoituksia, jotka auttavat aivoja kehittymään ja vahvistumaan. Esimerkiksi muistipelit, kuten sanaparit ja korttipelit, auttavat parantamaan muistia ja pitämään aivot aktiivisina.

Nykyisin myös suuri osa ikääntyneistä ihmisistä omistaa älypuhelimen, jolla voi pelata monenlaisia muistia ja aivotoimintoja aktivoivia peliä. Myös https://icecasino.com/fi on yksi vaihtoehto, joka sopii myös varttuneimmille ihmisille. Enää kolikkopelejä pelatakseen ei tarvitse lähteä käymään lähimmässä marketissa, vaan pelaaminen onnistuu keneltä tahansa täysi-ikäiseltä helposti oman puhelimen kautta.

Pelien pelaaminen kehittää myös loogista ajattelua, koska monissa peleissä pitää ratkoa ongelmia ja tehdä oikeita valintoja voittaakseen tai päästäkseen esimerkiksi seuraavalle tasolle. Korttipelien, kuten pokerin pelaaminen voi kehittää myös strategista osaamista, koska pelaajan pitää ottaa huomioon todennäköisyydet ja yrittää osata lukea myös muita pelaajia voittaakseen.

Ruokavalio kuntoon

Ruokavalio on tärkeä osa aivojen toiminnan tehostamista ja muistin parantamista. Erityisesti tiettyjen ruoka-aineiden tiedetään olevan hyviä aivojen terveydelle. Esimerkiksi omega-3-rasvahapot ovat erittäin tärkeitä aivojen toiminnan kannalta. Niitä löytyy esimerkiksi lohesta, tonnikalasta ja pellavansiemenistä. Lisäksi marjoilla, kuten mustikoilla ja vadelmilla, on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia aivojen terveydelle. Syksyisin on siis yksi syy lisää suunnata marjastamaan raikkaaseen luontoon.

Tärkeää on myös huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Aivot tarvitsevat runsaasti nestettä toimiakseen optimaalisesti, joten veden juominen on erittäin tärkeää. Vettä pitäisi juoda, vaikkei mieli aina niin paljon tekisikään. Kesähelteillä tämä korostuu entisestään. Kofeiinipitoiset juomat, kuten kahvi ja tee, voivat myös olla hyviä aivojen toiminnan kannalta, jos niitä juo kohtuullisesti.

Lisäksi ruokavaliossa kannattaa kiinnittää huomiota B-vitamiinin saantiin, sillä se on tärkeä aivojen terveydelle. B-vitamiinia löytyy esimerkiksi täysjyvätuotteista, pavuista ja pinaatista. Lähteitä on paljon, joten jokainen varmasti löytää jonkun b-vitamiinin lähtee, josta pitää. Myös antioksidantit ovat tärkeitä aivojen terveydelle, sillä ne auttavat ehkäisemään soluvaurioita. Antioksidantteja löytyy esimerkiksi tummanvihreistä lehtivihanneksista, kuten parsakaalista ja lehtikaalista, sekä hedelmistä, kuten sitrushedelmistä. Tästä löytyy paljon lisätietoa internetistä.

Ruokavalio on siis tärkeä osa aivojen toiminnan tehostamista ja muistin parantamista. Huolehtimalla riittävästä omega-3-rasvahappojen, nesteen, B-vitamiinin ja antioksidanttien saannista, voi parantaa aivojen terveyttä ja ehkäistä muistihäiriöiden kehittymistä. Asiaan kannattaa kiinnittää huomiota jo nuorena, sillä vaikutukset kerrostuvat iän myötä. Terveellistä ruokavaliota voikin verrata venyttelyyn, joka niin ikään kannattaa aloittaa jo nuorena ennen kuin ongelmia alkaa näkymään.

Unen merkitys luultua suurempi

Unen merkitys aivojen toiminnalle on todella suuri ja monet tietävät, että hyvän yöunen merkitystä ei kannata aliarvioida.

  • Yöunen aikana aivot lepäävät ja latautuvat energialla, mikä on välttämätöntä niiden optimaalisen toiminnan kannalta.
  • Aivot käyttävät nukkuessa aikaa muun muassa aiemmin opitun käsittelemiseen ja järjestämiseen, mikä edistää muistin vahvistumista.
  • Uni auttaa aivojen hermosolujen uudelleenjärjestelyssä, mikä on tärkeää oppimisen, tiedonkäsittelyn ja käsitteenmuodostuksen kannalta.
  • Unen avulla tyhjennämme päivän aikana kertyneet kuona-aineet, kuten beeta-amyloidin, joka on yhdistetty muun muassa Alzheimerin taudin kehittymiseen.
  • Hyvä yöuni edistää tarkkaavaisuutta, keskittymiskykyä ja luovuutta.
  • Unenpuute voi johtaa huomion herpaantumiseen ja keskittymisvaikeuksiin, mikä vaikuttaa negatiivisesti arkielämään ja suoriutumiseen töissä tai koulussa.
  • Kroppa palautuu nukkuessa ja esimerkiksi testosteronin tuotanto tapahtuu nukkuessa. Testosteronin määrä miehen elimistössä puolestaan vaikuttaa hyvinkin moniin asioihin, minkä vuoksi monet suomalaisetkin miehet ottavat testosteronia korjaushoitoina.

Unen laatu on tärkeämpää kuin määrä, ja siksi onkin tärkeää pyrkiä nukkumaan mahdollisimman hyvin. Eli mahdollisimman pitkiä pätkiä heräämättä kesken. Hyvä uni edellyttää muun muassa rauhallista ympäristöä, sopivaa lämpötilaa ja riittävän pimeää huonetta. Myös nukkuma-asennolla on merkitystä, sillä esimerkiksi selällään nukkuminen auttaa ylläpitämään selkärangan terveyttä ja edistää hyvää unta. Tässä voi auttaa juuri omalle kropalle suunniteltu ja valmistettu patja.

Unen merkitystä ei kannata aliarvioida, sillä se on yhtä tärkeää kuin terveellinen ruokavalio ja liikunta. Varmistaaksesi aivojen optimaalisen toiminnan, muista siis nukkua tarpeeksi ja mahdollisimman pitkiä pätkiä ilman heräämistä kesken kaiken. 

Liikunta ei kohenna vain kuntoa

Liikunta ei ole hyväksi vain fyysiselle terveydelle, vaan sillä voi olla myönteinen vaikutus myös muistiin ja aivotoimintaan. Tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllinen liikunta voi auttaa kasvattamaan tiettyjen oppimisesta ja muistista vastaavien aivojen alueiden kokoa. Se voi myös lisätä dopamiinin, serotoniinin ja noradrenaliinin kaltaisten välittäjäaineiden tasoja, joilla on tärkeä rooli kognitiivisissa prosesseissa, kuten tarkkaavaisuudessa, keskittymiskyvyssä, ongelmanratkaisutaidoissa, päätöksenteossa ja luovuudessa.

Säännöllisen liikunnan avulla voit ajatella selkeämmin ja muistaa asioita paremmin. Pystyt myös keskittymään pidempään tuntematta itseäsi väsyneeksi tai hajamieliseksi. Lisäksi se on hyvä tapa vähentää stressitasoja, mikä voi johtaa parempaan henkiseen tilaan ja keskittymiseen. 

Loppuajatuksia

Aivojen terveyden ja muistin ylläpitäminen on tärkeä osa terveellistä elämäntapaa. Tasapainoinen ruokavalio, riittävä uni ja säännöllinen liikunta voivat parantaa muistia ja aivojen toimintaa. Myös mielenterveydestä huolehtiminen vähentämällä stressitasoja ja harrastamalla mieltä stimuloivaa toimintaa, kuten lukemista tai uuden oppimista, auttaa parantamaan kognitiivista suorituskykyä.  Viime kädessä hyvän aivoterveyden ylläpitäminen on avainasemassa, jotta voit jatkossakin suoriutua parhaalla mahdollisella tavalla.

Vastaa