malelifestyle, terveys

Mitä vitamiineja kannattaa syödä kuluttavassa arjessa?

Tämä teksti ei ole kaupallinen, sen sijaan se sisältää rutkasti puskaradiovinkkejä!

 

Tervehdys!

Itse en vielä viisi vuotta sitten syönyt yhtään mitään vitamiinilisiä. Ainoita lisäravinteita, joita käytin olivat proteiinilisät sekä kreatiini. Eli kaikki lisäravinteet mitä söin, oli tarkoitus täydentää kovan fyysisen harjoittelun tuloksia, ei terveyttäni tai jaksamistani. Tällöin minulle ei käynyt mielessänikään, että edes nuori keho ei jaksa loputtomiin yksitoikkoisella ruokavaliolla ja ilman tarvittavia rakennuspalikoita. Varsinkin, jos rasitustaso hipoo ammattiurheilijan treenimääriä ja opiskelutahti on tiuha.

Elämä opetti minua kovemman kautta, ja tämän myötä on tullutkin haalittua tietoa aiheesta muun muassa henkilökohtaisilla visiiteillä funktionaalisen lääketieteen edustajan vastaanotoilla, jotka johtivat siihen, että kehostani tutkittiin muun muassa aineenvaihdunnan toimivuutta, aminohappojen riittävyyttä, oksidatiivisen stressin määrää, hivenaineiden riittävyyttä sekä elimistön rasvahappotasapainoa.

Ennen tätä kaikkea ruljanssia tsemppasin omasta mielestäni silloin, kun hain marketista halvimman kalaöljypaketin, monivitamiinin sekä magnesiumia. Mankkukin oli halvinta mahdollista eli oksidi-muodossa, joka tunnetusti ei juuri imeydy solutasolla hyödylliseksi. Se toimii kyllä hyvänä ummetuslääkkeenä, jos sellaiselle on tarvetta.

Myöhemmin uuden tiedon siivittämänä voin todeta, että kyseisistä tuotteista ei ollut tarvittavaa tukea kovaa vauhtia elävälle. Päällimmäiset syyt ovat ne, että nämä tuotteet eivät ole tarpeeksi vahvoja pitoisuuksiltaan, sekä ainesosat eivät marketin halvimmissa tuotteissa yleensä ole hyvin imeytyvässä muodossa.

 

Mitä vitamiineja ja ravintolisiä ”markettituotteiden” tilalle?

Olen viime vuosina syönyt monta tarkoin itselleni räätälöityä lisäravinnehoitokuuria, jotka ovat tehty laajojen laboratoriomittausten perusteella. Tarkempaa tietoa vaiheistani terveyteni aaltoilun suhteen näet tästä. Ajattelin, että poimin näistä kuureista ne valmisteet, joita on useimmiten määrätty minulle funktionaalisen lääketieteen ammattilaisen toimesta.

Joten tässä minun TOP-5 listani arjen lisäravinteista terveellisen ja ravinteikkaan ravinnon tueksi:

01 | Vahva monivitamiini- ja hivenaine valmiste, esim: Life Extension Two per day, 1 kapseli aamuin illoin. Kyseinen tuote on myös lääkäri Olli Sovijärven sekä omalääkärini suosittelema. Perusteena suosittelulleen Olli kertoo: ” Erittäin laadukas ja vahva valmiste, jossa ravinteet bioaktiivisessa muodossa (esim. B-vitamiinien osalta)”.

02 | Vahva kalaöljyvalmiste, esim Vitamar E-EPA 1000 (terapeuttisesti vahva, etyyliesteröity), Eskimo-öljy, Vitamar 1000 tai Cardiomega. Pointtina olisi se, että eikosapentaeenihappoa (EPA) tulisi 500-1000mg/vrk ja dokosaheksaeenihappoa (DHA) 300-500mg/vrk.

03 | Magnesiumsitraatti, -aspartaatti, -lysinaatti, -malaatti, -fumaraatti, -glysinaatti tai –glyserofosfaatti 800-1200mg jaettuna 2-3 erään/vrk, illalla suurin annos, esim 500mg.

04 | Ubikinoni Q10 50-100mg 1 kapseli 1-2 kertaa vrk:ssa solujen energiantuotantoa tukemaan. Esim Bio-Qinon 30mg tai Now Foods CoQ10 60mg.

05 | Laadukas maitohappobakteerivalmiste, esim: Vivomixx probiootti.

 

Mitä ravintolisiä lisäksi rajumman stressin viikkoihin?

 

Ruusujuuri 1-2 viikon kuurina, esim Biomedin Energyway. Ruusujuuri on vahva adaptogeeni, joka lisää stressinsietokykyä useita eri stressoreita vastaan ja auttaa normalisoimaan hypotalamuksen toimintaa.

 

HUOM! Tärkeä pointti on aloittaa 2-3 valmistetta kerrallaan 3-4 vrk välein oloa tarkkaillen! Eli ei kannata täräyttää koko settiä naamariin kokonaisuudessaan kertarysäyksellä.

 

Miehille extravinkkinä mahdollisesti hiukan hyytyneeseen testosteronin tuotantoon: Ota käyttöön Ashwagandha sekä sinkki (jos käytät Life Extension -monivitamiinia, siinä on tarpeeksi sinkkiä itsessään). Näiden kahden positiivisista vaikutuksista testosteronin tuotantoon löytyy tutkimusnäyttöä.

 

Ovatko laadukkaat vitamiinilisät mielestäsi liian kalliita?

Ei hätää. En ole itsekään niin sanotusti kylpenyt rahassa viime vuosina, mutta kaikki yllämainitut valmisteet tai niille vastaavat tuotteet on tilattavissa rapakon tuolta puolen. Mene osoitteeseen www.iherb.com ja löydä etsimäsi paljon Suomen hintoja halvemmalla!

Tilaukseen tulee toki kuljetusmaksu, tullimaksu sekä verot lisähintana, joten suosittelenkin tilaamaan kerralla kunnon satsin, jotta tilaus olisi taloudellisesti kannattava. Viime lokakuun alusta saakka kuljetusyhtiö DHL alenti sopivasti hintojaan, joten kuljetuskin tulee maksamaan vähemmän kuin aiemmin.

 

Noin sadan euron satsaus puolivuosittain oman hyvinvoinnin ja terveyden tukemiseen ei ole välttämättä se huonoin sijoitus, vai mitä olet mieltä ystäväni?

 

Ps. Tästä voit lukea, millaiseen tilaan nuorikin keho voi ajautua, kun sitä laiminlyö tarpeeksi pitkään ja hartaudella.

 

Teksti julkaistu alun perin vieraskirjoittajan roolissa Sami-Petterin blogissa.

 

Rakkaudella,

Veli_K

4 thoughts on “Mitä vitamiineja kannattaa syödä kuluttavassa arjessa?

  1. Mitä mieltä olet magnesiumkarbonaatista? Funkkarivalmentajalta joskus sen sain. Monivitamiini on hyvä, mutta mitä sanoisit lisäksi seleenitipasta? Jokainen meistä on saanut melkoisen annoksen elohopeaa, sillä se on ja varsinkin oli kauan kaikkien rokotteiden säilöaine. Meillä iäkkäämmillähän lisäksi melkein kaikilla on elohopeaa liuennut hampaistakin.

    1. Moikka,

      Karbonaattiin en ole kovin usein törmännyt, mutta mielestäni se on passeli ja luonnollinen magnesiumin lähde. Seleeni tippoina toimii varmasti myös hyvin, mikäli moiselle
      on tarvetta! Kannattaa joskus mittauttaa hivenainetasot labrassa, niin voi kohdistaa tehokkaasti oikeat tuotteet itselleen 🙂 Juu elohopeaa tulee näiden lisäksi myös kalasta ja esim.
      paljon tonnikalaa syövillä voi olla korkeatkin elohopeatasot, nimimerkillä kokemusta on. Hampaiden amalgaamipaikkoja pystyy nykyään onneksi myös vaihdattamaan orgaanisempiin versioihin!

      Valoa viikkoosi!

  2. Tehty 🙂 Toipuminen mulla kestää kauan, kun myrkky sai olla hampaissa myös kauan. Sain blogista sen kuvan, että Sinullakin se vei aikaa. Ja kiitos hyvistä neuvoista ja mielenkiintoisesta blogista. Samoin aurinkoista kesää!

    1. Iltoja!

      Minulla laski veren elohopeataso noin 80% puolessa vuodessa, kun lopetin tonnikalan ahtamisen. Yksilöllisiä juttujahan
      nämä ovat, mutta kerronpahan kuitenkin! Ilahduttavaa kuulla, jos olet saanut teksteistäni jotain irti. 🙂

      Mahtavaa kesää myös Sinulle!

Vastaa