malelifestyle, terveys

Miehen kokonaisvaltainen terveys – Mitä laboratoriokokeita ja arvoja voi olla mielekästä seurata?

Artikkeli on sponsoroitu. Mies, miten ylläpidät terveyttäsi? Lue tästä jutusta vinkit elintapasairauksien ehkäisyyn ja oman hyvinvoinnin edistämiseen. Löydät artikkelin lopusta tarjouksen Puhti-testeihin, joilla voit selvittää oman kehon tilannetta laboratoriokokein.

Taklaa korkea kolesteroli

Elintavat vaikuttavat arkiseen jaksamiseen, hyvinvointiin ja elämänlaatuun, mutta myös monien elintapasairauksien riskiin. Normaalitasolla pysyessään kolesteroli on tärkeä aine elimistölle, mutta korkea kolesteroli on riskitekijä muille sairauksille. Korkeaa kolesterolia ei voi tuntea kehossa tai havaita muutoin kuin mittaamalla arvot laboratoriokokeilla.

Kolesterolin alentaminen on tärkeää erityisesti sydämen ja verisuonien terveyden edistämiseksi. Miehillä on naisia korkeampi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, koska naisten elintavat ovat yleensä paremmat kuin miesten ja naishormonit suojaavat sairastumiselta.

Kovan rasvan vähentäminen, liikunta, tupakoinnin lopettaminen ja normaalipainoon pyrkiminen ovat keinoja kolesteroliarvojen parantamiseksi. Kovaa rasvaa ovat esimerkiksi eläinperäiset rasvat, joiden alkuperä on maidossa, voissa, juustossa sekä lihatuotteissa kuten leikkeleissä ja makkaroissa. Myös eineksissä, viinereissä, pasteijoissa ja kekseissä voi olla runsaasti kovaa rasvaa. Suosi mieluummin pehmeitä rasvoja kuten oliiviöljyä.

Ehkäise rasvamaksa

Rasvamaksa liitetään usein liialliseen alkoholin käyttöön, mutta myös ylipaino rasvoittaa maksaa. Ylipainon lisäksi muun muassa diabetes on riskitekijä rasvamaksan synnylle. Rasvamaksa ei
useimmiten oirehdi tai tunnu miltään, mutta se voi jatkuessaan johtaa kirroosiin. Sekä rasvamaksan ehkäisy että hoito perustuvat elämäntapamuutoksiin.

Eturauhastutkimukset ja eturauhassyöpä

Eturauhasen merkittävimmät sairaudet ovat eturauhasen liikakasvu ja eturauhassyöpä. Eturauhaseen voi liittyä myös muita sairauksia, kuten eturauhastulehdus. Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpätyyppi. Ylipaino ja runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio nostavat riskiä sairastua eturauhassyöpään. Eturauhassyövän tärkein riskitekijä on ikä. Eturauhassyövän varhaistoteaminen
voidaan toteuttaa PSA-testillä tai tätä tarkemmalla STHLM3-testillä.

Verensokeri hallintaan ruokavaliolla ja liikunnalla

Myös tyypin 2 diabeteksen puhkeamiseen voi vaikuttaa omilla elintavoilla. Diabetes tarkoittaa ryhmää erilaisia aineenvaihduntasairauksia, joissa verensokeri on pitkäaikaisesti kohonnut. Ruokavaliolla ja liikunnalla on tärkeä rooli 2 tyypin diabeteksen hoidossa ja ehkäisyssä.

Ylipaino vaikuttaa niin kolesteroliin kuin verensokeriin liittyviin haittoihin, joten vyötärönympäryksen kaventamisesta on monessakin mielessä hyötyä. Lisää liikunnan määrää, pyri säännölliseen
ruokailurytmiin ja sopiviin annoskokoihin. Pienestäkin ylipainon vähentämisestä on hyötyä; 10-15 prosentin painonlasku puhdistaa jo enemmistön sisäelinrasvasta.

D-vitamiini vaikuttaa moneen

D-vitamiini vaikuttaa muun muassa vastustuskykyyn, kalsiumin imeytymiseen sekä luuston terveyteen. D-vitamiinia muodostuu ihossa auringonvalon vaikutuksesta. D-vitamiinin saanti on
Suomessa vähäistä pimeistä vuodenajoista johtuen ja ravintolisän käytöllä voikin vaikuttaa kehon D- vitamiinitasoon. Myöskään kesällä vitamiinivarastot eivät välttämättä täydenny riittävästi, koska iho suojataan vaatteilla auringon haitallisilta vaikutuksilta. Riittävästä D-vitamiinitasosta huolehtiminen on toki tärkeää niin miehille kuin naisille.

Kartoita elimistön tilaa – Puhti-palvelun avulla pääset
laboratoriokokeisiin ilman lähetettä

Puhdin tutkimuspaketteihin on valittu tärkeitä terveyteen, jaksamiseen ja elintapasairauksien ehkäisyyn liittyviä testejä. Näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa ympäri
Suomen. Tulokset saat yleensä jo heti seuraavana päivänä Oma Puhti -palveluun. Tulosraportti on selkeä ja tulokset esitetään myös visuaalisesti viitearvoihin vertailtuna. Palvelusta löydät myös syventäviä artikkeleita ja vinkkejä oman hyvinvoinnin kehittämiseen.

Tutustu miesten testipaketteihin ja tutkimuksiin:
Laaja terveystarkastus (mies)
Liikkujan terveystarkastus (mies)
50+ miehen terveystarkastus
PSA-testi
Eturauhastutkimus Stockholm3

Lääkärin etäkonsultaation voi tarvittaessa tilata erillisenä palveluna Puhdin raportin lopusta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Huom. Testosteronin sisältävien tutkimuspakettien näytteenotto klo 7-10 aamulla.

Vastaa