malelifestyle

Miesten ulkonäköpaineet? – Urbaania legendaa vai arkipäivää?

Tervehdys ystävä!

Nykyään keskustelu ulkonäköön ja kehomme ilmentymiin käy kiivaana. Paljon framilla on ollut kehopositiivisuus ja keskustelu siitä, millainen on terve suhtautuminen omaan sekä muiden ulkomuotoon.

On noussut paljon keskustelua siitä, kuinka naiset ovat kyllästyneet median ja populaarikulttuurin luomiin stereotyyppisiin vartaloihanteisiin, sekä miesten possumaisesta tavasta puuttua naisten ulkonäköön. Ymmärrän tämän turhauman sekä sen, että näihin käytösmalleihin vaaditaan muutosta.

Mites me miehet sitten? Olemme olleet asian tiimoilta melko hiljakseen. Onko niin, että suomalainen mies ei koe ulkonäköpaineita kehonsa kummuista samalla tasolla kuin nainen? Uskallan väittää, että kyllä koemme. Emme vaan uskalla myöntää sitä ja heitämme asian helposti huumoriksi tai ohitamme aiheen.

Mistä sitten kumpuavat miesten häpeäntunteet ja paineet omasta ulkomuodosta?

Adoniskulttuurin kasvatit

Väitän, että isolle osalle miehistä ne kumpuavat samoista ilmiöistä kuin naisillekin. Se lähti aikanaan He-manista ja  Action-man -figuureista. Ne olivat aina sixpackin omaavia timmejä adoniksia. Leffoissa sankarit olivat ja ovat edelleen suurimmalti osin adoniksia. Iso-Arska ja Syltty näytti sukupolvelleni miesvartalon mallin. Pyyleviä olivat vain parodiahahmot, jotka hauskuuttivat kömpelyydellään.  Minua ei kyseinen fakta suuresti häiritse, mutta uskon sen selittävän osaksi tätä ilmiötä.

Muistatko sinä adonisfiguurit?

Oman elämän Mr.Grey

Miksi mies sitten kokee painetta näyttä adonikselta? Kyllähän se näin on, että suurin osa heteromiehistä haluaisi olla oman elämänsä Mr. Grey, joka on spontaani, kiinnostava, mysteerinen ja tulinen rakastaja, joka ottaa naisensa niin, että kiihkon huuto kuuluu toiseen kortteliin.

Olen katsonut kyseiset elokuvat ja mietin juurikin tätä. Tiedän, että naisten silmissä harvoin painotetaan miehen vetovoiman piilevän ulkonäössä, mutta silti haluaisimme olla niitä Mr.Greytä  tai Magic Mikejä.

Tämä juontaa juurensa luultavasti siihen, että miehen mielenmaisemassa pitää tietty maskuliinisuustaso täyttyä, jotta hän kokee itsensä hyväksi ja hyväksytyksi. Ei sen kuuluisan myrkyllisen pissipäisen maskuliinisuuden, vaan seksuaalisen vetovoiman omaavan.

Ulkokuori panssarina

Mitä tulee omaan kehonkuvaan, yksi iso tekijä miesten maailmassa on turvattomuuden tunne ja pelko. Fyysisesti vahva ulkokuori toimii omia pelkotiloja ehkäisevänä panssarina varsinkin, jos on kasvanut kulttuurissa, jossa pojat ja miehet selvittelevät välinsä nyrkein. Kun voimainmittelöitä on harva se viikko, alkavat selviytymismekanismit puskea pintaan.

On helpompi hengittää, jos kokee olevansa valmis puolustautumaan edes jokseenkin, vaikka pelko ei koskaan täysin katoasikaan.  Harvoin on kyse halusta olla egoistinen pullistelija ja heikompiaan alistava körmy. Kun on tottunut pelkäämään, se ohjaa mieltä yllättävän voimakkaasti. Uskon tietäväni mistä puhun.

Halventaminen kumpuaa haavoista

Lopputulemana on ahdistunut mies, jonka pahoinvointi purkautuu usein ei-niin-toivotulla tavalla. Nämä miehet eivät puhu näistä asioista julkisesti, vaan istuvat tälläkin hetkellä todennäköisemmin lähikapakassa tai ovat nyrkkeilytreeneissä ähisemässä.

Usein nämä itsekin pahoinvoivat miehet ovat niitä äänekkäimpiä ”LÄSKI!” tai ”LAUTA!”– huutelijoita. Ihmisellä, kenellä on terve ja eheä itsetuntemus, ei ole tarvetta muistutella kanssaihmisiä heidän ulkomuodostaan. Halventaminen kertoo haavoista, mutta ei oikeuta niiden purkamista muihin.

Naiset oi naiset!

Tottahan toki heteromiehellä oman ulkomuotonsa epävarmuuksiin liittyy vastakkainen sukupuoli. Me miehet sorrumme usein siihen, että me emme kysy vaan oletamme.

Jos työpaikan Helena on tuumannut, että kyllä miehen tulee olla MIES jykevine leukoineen ja paksuine käsivarsineen, saman duunin Jarmo voi pitää tätä absoluuttisena totuutena. Ja kun kotona eteisen peilistä näkyy jotain aivan muuta, alkaa ahdistaa. Ja hyvin useasti Jarmo sitten lähtee salille heilumaan ja rikkoo vasta-alkajana selkänsä kun piti kokeilla kylmiltään ennätyksiä maastavedossa.

Olen nähnyt tämän aiemmassa ammatissani kymmeniä kertoja. Teillä, arvon ladyt, on meihin paljon valtaa, myönsimme sitä tai emme. Mutta teidän vastuullanne meidän itsetunto-ongelmamme eivät suinkaan ole. Työ itsensä kanssa on jokaisen omalla vastuulla.

”Tällainen tavallinen julli ei riitä.”

Me miehetkin imemme sienien lailla vaikutteita ja illuusioita nykyisestä informaatiotulvasta. Lehtigallupit, joissa kerrotaan millainen on unelmien mies yhdistettynä median ja somen tarjoamiin öljyttyihin kreikkalaisiin veistosmiehiin ruokkivat huonommuuden tunnettamme. Miehellekin tulee helposti fiilis: ”Tällainen tavallinen julli ei riitä.”

Isoin virheaskel, mitä me kaksilahkeiset harrastamme mielestäni liiaksi on se, että emme lähde kyseenalaistamaan oman pään illuusioita ja pikku pirujen kuiskailuja. Me tottelemme niitä ja olemme niiden orjia. Vertaamme itseämme muihin ja ulkoistamme todellisen minuutemme kauemmaksi itsestämme. Onhan se helpompaa, kuin kohdata oman epävarmuuden ja ahdistuksen aiheuttajat.

 

Teen kaikkeni, että myös miesten maailmassa lähdettäisiin entistä hanakammin kohtaamaan itseämme rehellisesti. Ei ruoskalla, vaan päättäväisen lempeällä avokämmenellä.

 

Mitä mieltä Sinä olet, kokevatko miehet yhtälailla ulkonäköön liittyviä paineita kuin naiset?  Jos kokevat, mistä tämä mielestäsi johtuu? Paljasta ajatuksesi ystävä!

 

Ps. Mitä ajatuksia seksuaalinen häirintä herättää miehessä? Lue lisää tästä!

 

 

Rakkaudella,

Veli_K

5 thoughts on “Miesten ulkonäköpaineet? – Urbaania legendaa vai arkipäivää?

 1. On jännä lukea mihen näkökulma tähän asiaan, koska itse juuri kirjoitin ”Onko somessa esiintyvät ”töydelliset” vartalot vaikuttaneet teidän omaan kehonkuvaan?”. Karkeasti suurin osa kommentoi, että 30 v jälkeen ei enään niinkään tule paineita. Enemmän ollaan huolissaan nuorista. Puolestaan ainut mies kommentoija koki, että hän liikkuu luonnostaan niin paljon, että ei edes isimasua pääse syntymään.

  Eikös jokunen aika ollut lööpeissä sitä, että isimasu on nyt trendi, kun Vin Dieselkin oli masua saanut kasvatettua? Muistan silloin, että hyvin moni mies oli vain ylpeä siitä, että ei ole salilla käyvä raamikasmies vaan, että on suht laiha masun kanssa.

  Mutta ymmärrän sen, että naiset saavat miehille paineita aikaiseksi, koska ainahan se on mennyt niin, että miehet ovat naisten perässä enemmän kuin naiset miesten perässä, vai mitä olet mieltä? Tosin kyllä me naisetkin paljon, tai ainakin tietämäni naiset, miettivät, että miltä näyttävät miesten silmissä.

  Mutta uskon kyllä. että varsinkin nuorilla miehillä on ulkonäköpaineita ja paljon.

  1. Moikka!

   Itse en ollut törmännyt tähän isimasu trendiin vasta kun viime viikoilla. Omissa ”piireissäni” joissa olen elänyt, moista pidettiin poikkeuksetta
   negatiivisena asiana ja laiskuuden ja lössähtämisen merkkinä miehellä. Noh trendejä tulee ja menee 😀 Tottahan sitä jokainen varmasti ajoittain omaa habitustaan
   pohdiskelee nimenomaan muiden silmin. Jos se ei mene liian syvälle, niin kaipa se kuuluu ihmisyyteen. Mutta jos siitä muodostuu psyyketta alati varjostava tekijä,
   täytyy asiaa puntaroida enemmänkin.

   …”miehet ovat naisten perässä enemmän kuin naiset miesten perässä”.. < --Kyllähän se näin taitaa olla kun havainnoi ympäristönsä liikehdintää tai käy vaikkapa yöelämässä. Ei käy kieltäminen! Valoa viikkoosi!

 2. Ärsyttää tuo termin ”toksinen maskuliinisuus” -käyttö. Termillä vain syyllistätte miehiä.

  Viimeksi oli toisessa feministin blogissa miesten toksisen maskuliinisuuden syytä, etteivät miehet ilmoita heihin kohdistuvasta parisuhdeväkivallasta.. Naisista ei voisi ikinä sanoa noin heidän kokemansa väkivallan suhteen, joten miksi miehistä sitten saa?

  Samalla tavalla tämän blogin pointin kääntäen voisin todeta, että naisten ulkonäköpaineet ovat seurausta ”toksisesta femininiisyydestä”.

  Kuulostiko kivalta naiset?

  Miten se voi edes olla sukupuolittunut termi, jos kerran molemmilla sukupuolilla on samanlainen paine. Toksisella maskuliinisuudella syyllistätte turhaan miehiä ja samalla teette feminismistänne luotaantyöntävän.

Vastaa