malelifestyle

5 merkkiä, joista tunnistat oletko adrenaliini-addikti

Tunnetko eläväsi vasta sitten, kun vaaran tuntu on läsnä? Hakeudutko jatkuvasti riskinottotilanteisiin, jotka saavat sykkeen nousemaan, aistit herkistyvät äärimmilleen, kehosi
virittymään täydelliseen suorituskykyynsä — kunnes “vaaran” jälkeen kokonaisvaltainen euforia lopulta valtaa kehon ja mielen?

Et ole yksin. Monet meistä jollain tasolla etsivät jännitystä elämään adrenaliinin avulla – olipa se sitten extreme-urheilun tai pelaamisen kautta. Tässä viisi merkkiä, joista tunnista oletko koukussa adrenaliiniin.

1. Extreme-urheilu

Makaat meressä surffilautasi päällä ja vilkaiset taakse. Jättimäinen aalto lähestyy sinua kohti ja olet juuri oikeassa paikassa nappaamaan sen. Jos epäonnistut, tulee paha myllytys. Päätät kuitenkin yrittää. Syke nousee, aistit virittyvät ja lähdet melomaan. Onnistut ja aallon viedessä sinua eteenpäin dopamiini syöksyy kaikkialle kehoosi. Parempaa tunnetta on vaikeaa hakea. Rakkaus extreme-urheiluun kuten kiipeilyyn, surffaukseen, laskuvarjohyppäämiseen tai mihin tahansa toimintaan, missä fyysinen vaaratilanne on jollain tapaa läsnä, on varma merkki siitä, että olet koukussa adrenaliiniin.

2. Pelaaminen

Vaaran tunteen ei kuitenkaan tarvitse aina olla fyysinen. Avaa esimerkiksi kolikkopeli-kasino koneellasi. Alat pelaamaan pelaat ja olet nyt tilanteessa, jossa voit tuplata voittosi tai menettää
kaiken. Pulssi nousee ja hengitys kiihtyy. Päätät ottaa riskin ja tuplaantunut voittosumma ilmestyy näytöllesi. Kokonaisvaltainen mielihyvä ja onnistumisen tunne valtaa kehosi. Toinen voi siis saada samanlaisen adrenaliinisyöksyn pelaten kotisohvalla, kuin toinen nappaillessa aaltoja.

3. Esiintyminen

Seisot lavan takana ja näet vilaukselta suuren yleisön verhon raosta. Tiedät, että hetken päästä jokainen heistä kiinnittää huomiosi sinuun. Syke kiihtyy, kämmenet hikoavat ja koko kehosi
jännittyy. Esiintymisessä kyse on samasta adrenaliinisyöksystä, vaikka “vaara” on enemmänkin henkinen kuin fyysinen tai materiaalinen. Jännitys omasta onnistumisesta on ihan samalla tavalla läsnä
kuin urheilusuorituksessa tai pelaamisessakin. Esiintymistä edeltävä jännitys ja lopulta sen laukeaminen voi siis olla hyvin koukuttavaa.

4. Sääntöjen rikkominen

Kiinnijäämisen riskissä on useille meistä jotain todella kiehtovaa – ja myös koukuttavaa. Se voi tarkoittaa erilaisten sääntöjen tai normien rikkomisesta ja siitä seuraavaa jännitystä, kuten esimerkiksi seksin harrastamista julkisilla paikoilla. Himo iskee paikassa, jossa ei pitäisi. Autossa, parvekkeella, rannalla, juhlissa… Yritätte piiloutua, mutta pelko kiinnijäämisestä säilyy, koska milloin tahansa ohikulkija tai naapuri saattaa nähdä (ja kuulla) teidät. Kun lopussa ei purkaudu pelkästään seksuaalinen jännitys, vaan myös jännitys kiinnijäämisestä – tulee seksistä usein vieläkin kiihkeämpää ja nautinnollisempaa.

5. Kauhuelokuvat

Joskus vaaran tunteen ei edes tarvitse olla todellinen. Olet varmasti joskus kokenut, miten kauhuelokuvaan todella eläytyessäsi kehosi reagoi samalla tavalla kuin olisit itse samassa
tilanteessa. Ruudulla päähenkilö juoksee kirkuen pakoon ja samalla huomaat oman sykkeen ja hengityksen kiihtyvän. Niin kauan, kun osaat eläytyä (ja näin huijata aivojasi vaaran tunteesta), voit jäädä koukkuun adrenaliiniin, vaikka kyseessä olisikin vain elokuva.

Olenko koukussa?

Jos tunnistat itsesi yhdestä tai useammasta yllä olevasta esimerkistä, tai huomaat että jatkuvasti janoat samankaltaisia riskinotto tilanteita, olet todennäköisesti adrenaliini-addikti.

Entäs sitten?

Jännityksen kaipuu ei ole mikään ongelma. On täysin luonnollista, että kaipaat elämääsi voimakkaita jännityksen hetkiä, jotka tuottavat suurta nautintoa. Monille adrenaliinisyöksy ja siitä seuraava nautinto on juuri se elämän suola, mikä auttaa
elämään hetkessä ja vapauttaa arjen tavallisista rutiineista. Tässäkin on kuitenkin oma riskinsä. Mitä jos mikään ei enää riitä ja aina pitää ottaa vain suurempia ja suurempia riskejä? Jos tilanne riistäytyy käsistä ja riskinotto alkaa kontrolloida liikaa elämääsi, sekä alkaa vaikuttaa läheisiisi negatiivisesti, on silloin tärkeää ottaa asia puheeksi ammattiauttajan kanssa.

Vastaa