malelifestyle

Hyvät pahat ystävät

Elämä on täynnä hyviä ja huonoja hetkiä, ylämäkiä ja alamäkiä. Onnistumisten hetket tuntuvat mukavilta, mutta pohjamudissa rypeminen saa taas miettimään elämän haastavuutta. Yksi iso ja elämässä kantava asia ovat perhe sekä ystävät. Monilla perhe kuitenkin on saattanut jäädä pitkänkin matkan päähän elämän kuljettaessa ympäri Suomea tai maailmaa. Tällöin isoon rooliin astuvat samalla paikkakunnalla asuvat ystävät.

Ystävyyssuhteiden solmiminen tuntuu olevan helpompaa nuorena. Samanikäisiä tovereita löytyy helposti muun muassa koulun ja harrastusten kautta kuin itsestään. Aikuisena ystävät löytyvät lähinnä työn kautta tai erilaisten viikoittaisten aktiviteettien myötä. Yhtä helppoa se ei kuitenkaan aikuisena enää tunnu olevan.
Oman hankaluutensa tähän tuovat kiireinen arki sekä monenlaiset huolet esimerkiksi töiden ja raha- asioiden suhteen. Jos uusia ystäviä ei tunnu löytyvän töistä, voi niitä koittaa etsiä erilaisten fb-ryhmien tai sovellusten kautta. Vina on yksi esimerkki tällaisesta sovelluksesta ja se on ollut suhteellisen suuressa suosiossa myös Suomessa.

Aito ystävä vai hyvän päivän tuttu?

Kavereita monilta löytyy useampia, mutta hyvien ystävien saaminen on usein astetta hankalampaa. Tuttujen kanssa lähtee mielellään vaikka ulos syömään, elokuviin tai vaikkapa lasilliselle. Ystävät ovat kuitenkin yleensä niitä, joiden kanssa jaetaan elämän hankalatkin asiat. Toisinaan ystävyyssuhteissa tulee esiin erilaista myrkyllisyyttä, joka joskus voi hyvinkin taitavasti kätkeytyä
erilaisten sanojen tai kuoren alle. Mistä tunnistaa tosiystävän? Mitkä puolestaan ovat hälytysmerkkejä myrkyllisestä ystävyyssuhteesta?

Mistä tunnistat sä ystävän?

Jokainen osaa varmastikin ainakin jollakin tasolla erotella omat ystävät kavereistaan. Ystävät tuntuvat olevan lähempänä, he tietävät asioista enemmän. Intuitio yleensä kertoo, jos joku lähellä olevista ei käyttäydy, kuten ystävän pitäisi. Jokin tuntuu olevan pielessä tai ehkä jotain puuttuu. Oikeiden ystävien tunnusmerkkien kertominen voi olla toisinaan vaikeaa. Ehkäpä seuraavat kohdat tuovat mieleen jonkun lähelläsi olevan ihmisen:

Hyvät ystävät tukevat kaikessa. Ei ole väliä, oletko haastavassa tilanteessa tai elämäsi huipulla. Ystävät tukevat läpi hyvien ja huonojen aikojen. Ystävät rohkaisevat kokeilemaan uusia asioita ja tukevat elämän vaikeissa päätöksissä. He ovat aina turvanasi. Ystävät myös lähtevät reippaasti mukanasi kokeilemaan uusia
asioita. Ehkäpä seuraavaksi ilta uudetkasinot.com sivuston parissa? Ystävyys ei takerru kiinni huonoihin puoliin. Kaikilla meillä on omat huonot puolemme ja jotkin niistä
kulkevat mukanamme koko elämän. Jatkuva myöhästely, suorasukaisuus tai erikoinen huumorintaju voivat ärsyttää monia, mutta ystävät tukevat toisiaan kääntöpuolista huolimatta. Niistähän saadaan myös aina hyviä vitsinaiheita.

Säännöllinen yhteydenpito. Oikeat ystävät ovat kiinnostuneita siitä, mitä toiselle kuuluu ja minkälainen jaksaminen on arjen kiireiden keskellä. Jotkin ystävät pitävät yhteyttä jatkuvasti, toisilla se taas vaihtelee. Parhaita ovat ne ystävät, joiden kanssa voi jatkaa siitä, mihin viimeksi jäätiin, vaikka yhteydenpito ei olisikaan ollut kovin säännöllistä viime aikoina.

Myrkyllisen ystävyyssuhteen hälytysmerkit

Epäystävällisistä ja valehtelevista ihmisistä puhuttaessa helposti tulee ajatus siitä, että itse kyllä osaa tunnistaa tällaiset ihmiset jo kaukaa. Aina merkit eivät kuitenkaan ole niin selkeitä ja ystävyyssuhde voimuuttua myrkylliseksi varsin huomaamattakin. Muutamia yleisiä merkkejä tällaisesta tilanteesta voidaan antaa:

Jatkuva riitely. Erimielisyydet ihmisten välillä ovat normaaleja ja niistä selvitään yleensä puhumalla.
Jatkuvat riidat ja draama kahden ihmisen välillä voi kuitenkin viestiä jostain ei niin kovin terveellisestä. Toinen voi olla luonteeltaan riidanhakuinen tai hänen täytyy aina olla oikeassa.

Ystävyys keskittyy vain yhden ihmisen ympärille.  Ystävät jakavat keskenään monia asioita, mutta suhde voi käydä varsin raskaaksi, jos keskustelut pyörivät aina vain toisen ihmisen ongelmien ympärillä. Ystävyys pitäisi olla yhtä lailla puhumista ja tukemista kummankin osapuolen asioihin liittyen.

Valheet, toisen lyttääminen ja mustasukkaisuus. Toksinen ystävä ei pidä asioita sovitusti salassa, vaan kertoo niistä häikäilemättä eteenpäin. Kyseinen ystävä voi myös löytää toisesta aina jotain negatiivista ja jotain, millä painaa toista alaspäin. Vaikka henkilö kohtelisi toista hyvinkin ilkeästi, voi hän silti osoittaa mustasukkaisuutta muista kavereista tai esimerkiksi kaverin puolisoa kohtaan.

Ystävyyssuhteet haastavia, mutta palkitsevia

Ystävyyssuhteet voivat toisinaan olla varsin haastavia ja ne voivat käydä raskaaksi, varsinkin jos ystävyyssuhde ei ole terveellisellä pohjalla. Onneksi muut lähipiirissä voivat huomata asian varhaisessakin vaiheessa ja lopulta tilanne käy yleensä selväksi myös itse tilanteessa mukana olevalle. Vaikka ystävyyssuhde olisi kaikin puolin terve, voi se toisinaan aiheuttaa harmaita hiuksia. Varsinkin lapsuudesta asti kestäneet ystävyydet joutuvat käymään läpi monenlaisia muutoksia, kuten etäisyys, puolisot, työt, lapset sekä erilaiset konfliktit ja surutilanteet. Haasteista huolimatta ystävät ovat kultaakin kalliimpia ja he jos mikä, ovat tässä elämässä eteenpäin vievä voima!

Vastaa