malelifestyle

Miesten ja naisten ajatusmaailmat

Jos olet koskaan ollut suhteessa toiseen sukupuoleen, olet varmasti huomannut, että monissa jopa arkisissa asioissa miehet ja naiset ajattelevat asioista eri lailla. Eikä kyse ole vain ajattelusta, vaan myös suhtautumisesta ja toiminnasta. Siitäkin huolimatta mies ja nainen sopivat parhaimmillaan loistavasti yhteen, kun nämä erilaiset toimintamallit sattuvat nimenomaan nivoitumaan toistensa väleihin vähän kuin vetoketju. Siksi on ihan ok, että myös sänkyleikkeihin otetaan välillä roolileikit ja vaikka strapon lelut mukaan – jotta partnerisi saa olla välillä sinä.

Roolileikit ja parisuhde

Moni voi ajatella, ettei toimiva parisuhde tarvitse mitään roolileikkejä, mutta jos olet ollut pitkässä suhteessa ja muistelette yhteistä aikaanne, niin kyllä sinne mahtuu niitä roolileikkejä, mutta te ette ole vain ajatelleet niitä sellaisina. Mutta voi ne roolileikit viedä myös aivan toiselle ja uudelle tasolle, ottaen rekvisiittaa mukaan. Silloin kylläkin pitää olla myös mielikuvitusta ja parisuhteen sisäistä vapautta ja hauskuutta, jotta homma toimisi. Roolileikit nähdään usein pelkästään vain seksinyhteyteen, mutta jos oikeasti haluaa muokata omaa ajatteluaan ja saada vipinää suhteeseen, voi ne roolileikit vielä kodin sisällä muihinkin askareisiin- mutta entä kodin ulkopuolelle? Siellä se saattaisi vain herättää liikaa kysymyksiä.

Ajatusten erot

Se, että me ajattelemme asioista eri lailla ja suhtaudumme asioihin eri tavoin, ei ole paha asia. Mutta jos parisuhteessa kumpikaan ei saa suutaan auki keskustellakseen asioista, voi ajatuserot johtaa aikaa myöten ongelmiin, vaikkei sellaisia oikeasti olisikaan. Siksi monissa parisuhdeohjelmissa ja terapioissa alleviivataan
keskustelun tärkeyttä. Ja keskustelu toimii vain ja ainoastaan silloin kun molemmat osapuolet ovat valmiita keskustelemaan.

Miksi sitten välillä saattaa terapia ollakin tarpeen? Jos olet koskaan ollut keskusteluissa ns. kolmantena osapuolena olet jo saattanut itsekin huomata sen merkityksen. Monesti nimittäin ongelmatilanteissa on hyvä, että paikalla on puolueeton kolmas henkilö välillä sekä ohjaamassa keskustelua, että selittämässä
asioita, kun sanat saattavat välillä olla hukassa. Puhuminen nimittäin vaatii oikeasti ”harjoittelua”. Jos et ole tottunut puhumaan, niin oikeiden sanojen löytäminen on huomattavasti vaikeampaa, kuin sellaisia henkilöillä, jotka ovat kovempia puhumaan. Tämä saattaa jopa joissain parisuhteissa olla se ongelma, kun toinen, joka on enemmän äänessä, ei aina muista antaa sille toiselle enemmän tilaa ja aikaa vastauksille.

Kuunteleminen on tärkeätä

Oletko koskaan kysynyt kumppaniltasi, mitä hän oikeasti haluaisi seksin suhteen? Tai oletko oikeasti pysähtynyt omien kiireidesi sijasta antamaan aikaa hänelle, joka on tärkein ihminen elämässäsi? Varsinkin pitkissä suhteissa tämä kahden ihmisen välinen suhde muuttuu liian usein itsestään selväksi, ja lopetamme
toistemme huomioimisen. Tyydymme liian usein ajattelemaan, ”no kyllä se tietää, että mä rakastan sitä”. Sen ajattelumallin sijasta olisi parempi oikeasti huomioida entistä useammin se oma elämänkumppani eikä vain syntymäpäivinä ja hääpäivinä.

Seksin suhteen monet terapeutit ovat tuoneet esille, että naiset kaipaisivat useammin jotain uutta kuin miehet- mutta tätä lausetta ei pidä yleistää suoraan omaan suhteeseen, vaan avata asia oikeasti sen oman kumppanin kanssa. Sitä kysymystä tai keskustelua, ei myöskään pidä jättää seuraavaan seksikertaan, vaan siitä voi aivan yhtä hyvin keskustella sohvalla televisiota katseltaessa tai autossa matkatessa sukulaisille (jos lapsia ei ole kuuntelemassa). Samoin kuin uutuuden viehätys, myös seksin määrästä keskustelu ei ole
lainkaan paha asia, ja silloin molempien on tärkeätä tuoda esille oma ajatus, ja oma tahtotila, eikä vain myötäillä kenties toisen erilaista tahtotilaa. Asioista on helpompaa päästä molempia tyydyttävään tilanteeseen, kun asioista vain keskustellaan ensin ja ollaan toiselle rehellisiä.

Paineet ja parisuhde

Puhumattomuus parisuhteissa saattaa myös synnyttää paineita olemattomista syistä. Mies tai nainen voi lukea jostain keskustelusta tai uutisesta, että miehillä on paljon kovia paineita tyydyttää partnerinsa, ja jo tämän lukeminen saattaa saada ajatuksia aikaan omassa pääkopassa. Puhuminen auttaa. Mitä enemmän
erilaisia ajatusmalleja ja skenaarioita hautuu vain omassa päässään, sitä todennäköisempää on alkaa nähdä mörköjä ja ongelmia asioissa, missä niitä ei ole. Ja tämä pätee myös seksiin, kuin moniin muihinkin parisuhteen tilanteeseen ja kysymykseen.

Tärkeätä on pohjimmiltaan ymmärtää, että meistä jokainen on erilainen. Me jokainen ajattelemme asioista omalla tavallamme ja voimme lopulta olla samaa tai eri mieltä asioista, mikä on täysin sallittua. Mutta tärkeätä tämän ymmärtämisen yhteydessä on myös ymmärtää kuuntelemisen ja puhumisen merkitys – koska viimeksi sinä olet antanut oikeasti aikaa kumppanillesi?

Vastaa