malelifestyle

Miten testosteronivaje voi ilmetä nuorella miehellä?

Kaupallinen yhteistyö Puhti.fi kanssa

Tervehdys!

Kuten joskus blogissani kirjoittelinkin, olen viime vuosina käynyt läpi paljon terveydellisiä haasteita. Eräs niistä oli nuorelle miehelle melko arkakin aihe, vaikka nettifoorumit pursuavat kyseisen terveyshaasteen/sairauden kanssa kamppailevista miehistä. Kyseessä on siis hypogonadismi eli mieshormonin puutostila. Jos tällainen lukee diagnoosilapussa, ei tästä miehenä tee mieli paljoa huudella mökin ulkopuolelle. Vaikka tosiaan kyseessä onkin sairaus siinä missä muutkin.

Hypogonadismi eli mieshormonin puutostila

Kyseessä on siis tila, jolloin veressä ei ole kierrossa tarpeeksi vapaata testoa ja täten alkaa ilmetä oireita. Puutostila voi olla lähtöisin joko aivolisäkkeestä tai sitten yllätys yllätys ”alakerrasta”. On tärkeää selvittää, kummasta on kyse, kun erotusdiagnostiikkaa tehdään.

Miten hypogonadismi ilmeni minulla?

Vanhanliiton lääketieteellinen näkemyshän on, että kyseisen tilan oireet ovat pääasiassa erektioon ja libidoon liittyvissä toiminnoissa. Ja että tämä on käytännössä vain keski-ikäisten miesten riesa. Noh sen verran olen saanut infoa ja kuunnellutkin erään maamme parhaiten asiaan perehtyneen lääkärin keskustelua aiheesta, että asia ei näin mustavalkoista ole.

Itselläni arvot riipivät vuosia viitealueen alarajalla. Vapaan testosteronin määrä veressä oli noin 70-80 -vuotiaan miehen tasolla. Mitä tämä sitten aiheutti? Pahin oire ei suinkaan ollut libidon tai erektion kanssa, vaan yleisen voinnin ja jaksamisen.

Mistään ei palautunut ja treenaaminen, jonka pitäisi nostaa testotasoja, tuntui pahalta. Kovan treenin jälkeen meni monta päivää palautuessa ja olo oli kuin pahemmassakin kankkusessa. Jatkuva aivosumu ja uupunut fiilis alkavat syömään miestä. Olo oli kirjaimellisesti 50 -vuotta omaa ikää vanhempi.

Miten testoarvot pystyy itse romuttamaan?

Kahdella ääripäällä:

Ääripää 1.

Huonot elintavat: Paljon einesruokaa, vähän liikuntaa ja paljon alkoholia ja tupakkaa.

Ääripää 2.

Liikaa treeniä palautumiseen nähden, liian niukasti ruokaa, överiksi vedetty elämäntahti yhdistettynä jatkuvaan pakoon juoksemiseen itse itseltään.

Minä romutin omat testotasoni ääripäällä numero kaksi. Kroppa sääti vuosien rääkin seurauksena tuotannon minimiin. Samalla oireili kilpirauhanenkin. Kumpi on muna vai kana, sitä on mahdoton sanoa.

Miten mieshormonin puutostilaa hoidetaan?

Usein pyritään eliminoimaan elintavoista riippuvat tekijät ja tasaamaan esimerkiksi stressitasot. Kun tätä on tehty hyvä tovi, kontrolloidaan muutamat labrat ja mikäli todetaan, että homma ei skulaa edelleenkään, aletaan käyttää synteettistä testosteronivalmistetta. Ajatus on sama kuin esimerkiksi kilpirauhaslääkityksessä.

Kokeilin itsekin synteettistä testoa tietyn ajanjakson, mutta se ei sopinut minulle. Minulle löydettiin ratkaisu pienestä määrästä lääkettä, joka aktivoi kehon omaa tuotantoa aivolisäkkeen toiminnan boostaamisella. Kuulostaa hardcorelta, mutta aina mieluummin luomua kuin synteettistä. Oma tilanteeni asian tiimoilta onkin pysynyt vakaana ja tasot hyvinä nyt puolitoista vuotta.

Turhauttavaa taistelua

Suhtautuminen nuoren miehen testovajeeseen terveydenhuollossa on yleensä nuiva. Onneksi löytyy myös asiaan perehtyneitä ammattilaisia, keltä saa asianmukaista hoitoa ilman turhauttavia väärinkäyttöepäilyjä.

Esimerkiksi Puhdin kautta tilatessa ei tarvitse lääkärin lähetettä, eikä mittaustarvetta tarvitse perustella kenellekään. Jos arvot eivät ole viitteiden sisällä tai asia mietyttää muuten, voi olla yhteydessä haluamaansa lääkäriin. Tämä onnistuu myös Puhdin oman etälääkärin kanssa puhelimessa.

Miksi ja miten mitata testosteroni?

Jos miehenä tunnet olosi jatkuvasti vetämättömäksi, mikään ei kiinnosta ja palautuminen on hataraa, kannattaa ehdottomasti tsekata kehosi hormonaalisen toiminnan tila.
Miehenä tietty testosteroni on hyvä mistä aloittaa.

Puhti.fi :stä löytyy erinomainen mahdollisuus räätälöidä oma testipakettisi ikään kuin mittatilaustyönä!

 

Mitä minulta sitten mitataan kontrollissa?

Minulta mitataan seuraavat arvot hypogonadismikontrollissa:

1. TestoVL ( sisältää S-testo+ SHBG)
2. Luteinisoiva hormoni
3. Follikkelia stimuloiva hormoni
4. D-vitamiini  : D-vitamiinia tarvitaan mm. siemennesteen valmistukseen ja testosteronitason ylläpitoon!
Tähän lisäyksenä voi harkita vielä estradioliarvojen (E2) ja kilpirauhasen tilanteen tsekkausta.

Älä jää tuleen makaamaan

Puhdin kautta sinulla on myös mahdollista saada lääkärin konsultaatio labratuloksiasi koskien. Tätä lisäpalvelua ei muista labroista saa ilman erillistä (ja tyyristä) varausta lääkärille.
Joten kokemuksen syvällä rintaäänellä sanon sinulle mies, älä jää tuleen makaamaan!

Älä tyydy toteamukseen ”Arvot nipin napin viitteissä, ei se siitä johdu”. Minä taistelin jokunen vuosi sitten siitä, että saan hoitoa. Tämä oli taistelu, joka kannatti valita.

 

Rakkaudella,

Veli_K

PS. Miten kävi, kun etsin labrakokeista vastausta kaamosväsymykseeni?

 

Oletko mittauttanut testosteroniarvojasi? Oletko osannut epäillä, että huonovointisuutesi voisi johtua testosteronivajeesta? Kommentoi rohkeasti kommenttikenttään!

1 thought on “Miten testosteronivaje voi ilmetä nuorella miehellä?

Vastaa