malelifestyle, terveys

Näin kehitin otevoimaani uudelle lajille

*Kaupallinen yhteistyö luomushangboards.com kanssa.*

Tervehdys ystävät!

Aloitin kevään kynnyksellä uuden harrastuksen, joka oli itselleni täysi hyppy tuntemattomaan. Vuoden alusta päätin, että tänä vuonna opettelen tanssimaan. Katutanssit ovat olleet vuosia takaraivossani, mutta olen takonut itselleni ohimoon: “Ei minulla ole rytmitajua sellaiseen.”

Eihän minulla ole ollutkaan, koska en ole sitä harjoittanut! Testailin talvella muutamia eri tanssitunteja ja lopulta erään tunnin jälkeen se kolahti. Viimein olin löytänyt jotain, josta saan vuosiksi ja vuosiksi haasteen tuntua, mielekästä opettelua ja etenkin kehityksen riemua! Päädyin siis treenaamaan katutanssien kuninkuuslajia, break dancea.

Paikat kovilla

Olen harrastanut ainakin omasta mielestäni reilusti yli vuosikymmenen fyysisesti haastavia ja kovia lajeja, kuten lukkopaini, vapaaottelu, nyrkkeily, cross training, sekä amerikkalainen jalkapallo. Silti minusta tuntuu, että breikki on näistä kaikista kovinta hommaa kropalleni, ja siitähän minä vasta sytynkin! On kuitenkin eräs osio, jonka spesifiä harjoitusta breikin treenaaminen vaatii omalta osaltani.

Minulla on yliliikkuvat nivelet, etenkin ranteet ja sormet. Breikissä ollaan jatkuvasti koko kropan painolla ranteiden päällä. Ideaalia olisi pystyä tekemään lattiatekniikat niin, että kämmenen sisäosa pysyisi ilmassa, eli oltaisiin (ainakin osittain) sormenpäiden varassa. Tämä tuntui aluksi omilla lötkösormillani ja ranteillani täydeltä mahdottomuudelta ihan niiden kumimaisen rakenteen vuoksi. Onneksi löysin täsmälääkkeen, jolla ruveta kehittämään näppivoimiani lajiin soveltuvaksi!

Breikissä on iso merkitys, kuinka kämmen on lattiassa, kun tekniikoita tehdään.

Luomus hangboard -otelauta

Sain käyttööni suomalaisena laatukäsityönä tehdyn Luomus hangboard –otelaudan, jolla lähdin treenaamaan otevoimaani. Jo ennen paketin aukaisua pidin ajatuksesta, että tuote on valmistettu kotimaisessa pajassa suomalaisen yrittäjyyden tuotoksena. Odotin priimalaatua ja sitä sain.

Otelaudan valmistajan kuvaus Luomus hangboard –otelaudan synnystä:

“Suunnittelussa sain apua Lappeenrannan kokeneimmilta kiipeilijöiltä, joiden testaamana lauta koki useita kehityskierroksia, kunnes saavutti lopullisen muotonsa. Erityisesti kiinnitimme huomiota otteiden syvyyksiin mahdollisimman laajan lämmittelykokemuksen saavuttamiseksi matkatreeniä unohtamatta. Otelaudassa on 10, 15 ja 20mm syvät urat ja mukavasti pyöristetyt ulkoreunat.
Hangboardin ulkoreunat ja syvimmät urat mahdollistavat nousujohteisen lämmittelyn ja 10mm ura tarjoaa haastetta kovaankin treeniin.

Valmistin tämän otelaudan omin käsin kotimaisesta koivuvanerista ja pintakäsittelin sen kevyesti puuvahalla. Pintakäsittely helpottaa hangboardin puhtaanapitoa. Koivuvaneri on mukavan tuntuinen sormien alla, eikä kuluta ihoa. Mukaan pakkasin pari metriä Edelridin 6mm laadukasta narua.”

Sopii muillekin kuin kiipelijöille

Vaikka ajatus otelautaan on lähtenytkin treenivälineeksi kiipeilijöille, sopii se mainiosti muihinkin tarpeisiin. Jahka koronaepidemia helpottaa ja pääsen myös toteuttamaan tavanomaisia salitreenejäkin, en malta odottaa, miten kehittynyt otevoimani näkyy salilla!

Uskon, että etenkin vetoliikkeissä, kuten maasta- ja leuanvedossa sekä käsipainoharjoittelussa otevoimani kohentuminen tulee näkymään erittäin selkeästi. Mutta ehdottomasti akuutein tarve on ollut uuteen lajiini eli break dancen lattiatekniikoiden helpottamiseen. Ranteeni ja kämmeneni kipeytyivät aluksi todella paljon. Hang boardilla tekemäni treenin myötä kivut ovat selvästi vähentyneet ja alan jo pystyä tekemään lattiatekniikoita osittain kämmenen sisäosa irti lattiasta, aivan kuten breikin ammattilaiset suosittavat, yay!

Miten treenaus otelaudalla toimii?

Itselläni ei löydy kotoa koukkuja katosta, joten lampsin otelaudan kanssa lähipuistoon tai sen viereiseen maastoon, nykäisen laudan sen mukana tulevilla laatuköysillä puuhun/kiipelytelineeseen kiinni ja teen roikkumisharjoituksia.

Harkinnassa on kyllä koukut myös kotiin ovenkarmiin kiinnitettäviksi, jotta kerkeäisin päivän aikana tehdä vielä useamman harjoituskerran. Laudan voi kiinnittää köysillä joko vaikkapa puuhun tai seinää vasten tuetuksi tai vaihtoehtoisesti roikkumaan vapaana, jolloin treenin haastavuusaste nousee heti näpäkästi.

Luomus hangboardin saa kiinnitettyä vaikkapa pihapuuhun.

Laudan kanssa kannattaa ehdottomasti aloitella ns. ”Sloper-otteella”, eli napata laudan reunasta kämmenillä kiinni ja tehdä roikunta joko myötä- tai vastaotteella. Heti kärkeen, etenkin jos ei ole kiipeilytaustaa, urissa roikkuminen voi olla liian haastavaa. Sloper-otteella pääsee hyvin alkuun ja ainakin itselläni sloper-ote on aina mukana setissä, koska sillä saa forkkuihin parhaiten voimaa.

Testaa ehdottomasti myös sloper-otteen rullaava versio! Ks. video:

Jos itse jätän laudan vapaana roikkumaan, koen se myös koko kehon hermotusharjoitteena sekä erinomaisena keskivartaloharjoitteena, jos roikuntaan lisää esimerkiksi polviennostosarjoja.

Roikuntatreeniin voi lisätä keskivartalo-osuuksia kätevästi!

Otelaudan eri urat ja tasot

Otelaudasta löytyy 10, 15 ja 20mm syvät urat ja käteen kivasti pyöristetyt ulkoreunat. Hangboardin ulkoreunat ja syvimmät urat mahdollistavat nousujohteisen lämmittelyn ja 10mm ura tarjoaa sitten enemmän haastetta.

Itse pidän aina, kun samalla välineellä pystyy nostamaan tai vaihtoehtoisesti laskemaan treenin haastavuustasoa päivän mukaan. Välillä omat ranteeni ja sormeni ovat niin kipeinä rankan breikkitreenin jälkeen (ihan pelkistä toistuvista tömähdyksistä), että roikun vain laudan ulkoreunoista (sloper-ote). Välillä taas testailen haastavimmista urista roikuntaa, kun kädet ovat palautuneet. Toimii kuin junan vessa! Olisipa minulla ollut tällainen treeniväline aikanaan, kun tein hierojan hommia…

Suomalaisen laatukäsityön huomaa heti, kun sellaisen näkee!

Haluan tukea kotimaista yrittäjyyttä Kyllähän Luomus hangboard –otelauta on aivan eri laatua kuin muoviset rihkama kiinaversiot. Ei voi puhua samassa lauseessakaan! Etenkin kun tiedän, että otelaudan valmistaa rehellinen, kovaa työtä päivittäin omilla käsillään tekevä suomalainen yrittäjä, on valintani selvä.

Minulla oli ongelma, ja Luomus hangboardin kehittäjä Ville ratkaisi sen tuotteellaan. En voi sanoa muuta kuin kiitos ja kuittaus, tämä pysyy vuosia arsenaalissani!

 

Ps. Koodillani “ VELIKOO ”, saat tästä mahtavasta kotimaisesta tuotteesta –15% alennuksen! Käy lunastamassa etusi tästä ja ryhdy teräsranteeksi!

Onko sinulla ollut haasteita näppivoimiesi kanssa? Miten olet ratkaissut asian vai jäikö ongelma päälle? Kerro ajatuksesi kommentteihin!

Rakkaudella,

Veli Koo

Vastaa