malelifestyle

Pienen kaupungin hyödyt ja haitat perheelliselle

Monet perheelliset ovat joutuneet elämässään tiukan paikan eteen. Perhekoko on mahdollisesti kasvanut, jonka myötä vanha asunto on jäänyt pieneksi tai toiselta paikkakunnalta on tarjottu ehdoiltaan selvästi parempaa työpaikkaa. On siis tullut ajankohtaiseksi muutto. Perheellistä saattaa houkuttaa muutto pienemmälle paikkakunnalle, sillä siinä on monia hyviä puolia verrattuna suurempaan kaupunkiin. Toisaalta vastaavasti myös haittoja löytyy.

Työmatkan pituus on otettava huomioon

Mikäli perheen isälle tai äidille on annettu työpaikka suuresta kaupungista, vaikuttaa uuden asunnon hankinnassa hyvin paljon työmatka. Kehyskunnista saattaa olla inhimillinen matka töihin, mutta kaupungin sisältä tietenmkin yleensä lyhempi. Henkilökohtaiset mieltymykset tietenkin vaikuttavat hyvin paljon siihen, kuinka pitkää työmatkaa on valmis päivittäin sietämään. Jollekin voi olla normaalia pari tuntia joka aamu ja ilta siirtymiseen, kun taas toinen ei missään tapauksessa halua kuluttaa työmatkaan enempää kuin 15 minuuttia. On huomioitavaa, että julkisilla siirtyessä työmatkan pituus on aina selvästi suurempi, sillä on otettava huomioon marginaalit odotusajoissa. Omalla autolla tai polkupyörällä taas matkaan pääsee välittömästi.

Harrastusmahdollisuudet eri paikkakunnilla eroavat huomattavasti

Suuremmissa kaupungeissa on varsinkin hieman eksoottisempia harrastusmahdollisuuksia huomattavasti enemmän. Vaikka nykyään älylaitteiden ja huippunopean internetin ansiosta jokaisella on mahdollisuus harrastaa kotonaankin laittamalla esimerkiksi Mr Green -sivusto päälle ja uppoutumalla värikkäisiin kasinopeleihin, myös ulkoilmassa harrastaminen vaikuttaa monien päätöksiin.
Urheiluseuroja ja järjestettyä toimintaa löytyy suurista kaupungeista enemmän, mutta mikäli harrastus on tavanomaisempi, kuten kuntosalilla käyminen, jalkapallo tai lentopallo, niin varmasti myös pienemmistä kaupungeista löytyy niihin liittyvää toimintaa. Jos taas harrastuksena on lenkkeily, hiihtäminen ja ulkoilu, niin pikkukaupungit antavat usein parempiakin mahdollisuuksia kuin suuret kaupungit. Pienillä paikkakunnilla on usein kauniimpaa ulkoilumaastoa ja enemmän luontoa. Lisäksi vähäisemmän asukasmäärän vuoksi ihmisiä on vähemmän ja näin ollen on tilaa hiihtää talvella ja lenkkeillä ja pyöräillä kesäisin.

Mikäli harrastuksena on penkkiurheilu, niin lähes jokaisesta kylästä löytyy kyllä jääkiekko- tai jalkapallojoukkue, mutta mikäli haluaa korkeimman tason urheilua seurata paikan päällä, niin vain hyvin harvasta pienestä kaupungista löytyy pääsarjan tason joukkueita. Varsinkin, jos sen täytyy olla juuri tietystä lajista. Helsingin, Tampereen ja Turun kaltaisilta paikkakunnilta taas löytyy korkeimman tason joukkue lähes jokaisessa lajissa.

Perheen viihtyvyyteen liittyvät asiat

Perheen kannalta pikkukaupunki on usein parempi vaihtoehto. Pienten lasten päivähoito on yleensä laadukkaampaa kuin isoissa kaupungeissa ja vastaavasti isoilla lapsilla on enemmän liikkumatilaa, sillä liikennettä on huomattavasti vähemmän ja ulkoiluun tarkoitettuja paikkoja enemmän. Esimerkiksi metsät eivät ole mikään itsestäänselvyys suuressa kaupungissa.
Pienissä kaupungeissa myös rikollisuus on yleisesti ottaen vähäisempää kuin suuremmissa, joten sekä lasten, että aikuisten turvallisuuden taso on korkeampi. Pienet kaupungit eivät ehkä enää ole maailman pienenemisen ansiosta aivan yhtä yhteisöllisiä kuin joskus aiemmin, mutta silti huomattavasti enemmän kuin suuret kaupungit. Tämän ansiosta elinikäiset kaverisuhteet syntyvät lapsille helpommin.

Urheiluseuroja ja muita harrastuskerhoja on tosiaan vähemmän kuin suurissa kaupungeissa, mutta vastaavasti ne, mitä on, ovat hyvin järjestettyjä ja kattavat kyllä kaikki suuremmat urheilulajit ja yleisimmät harrastukset. Harvinaisempia harrastuksia voi sitten käydä harrastamassa hieman kauempana olevassa suuressa kaupungissa.
Halvemmat hinnat ja parempi saatavuus

Yksi syy pienemmässä kunnassa asumiseen on myös pienemmät vuokrat. Yleensä sopivia asuntoja on myös paremmin saatavilla hieman kauempana suuresta kaupungista ja kysynnän ja tarjonnan lakien perusteella näin ollen myös halvemmalla. Vaikka perhe tulisikin toimeen taloudellisesti, niin on hyvin houkuttelevaa valita esimerkiksi 20 % halvempi asunto hieman kauempaa työpaikasta.

Vastaa