malelifestyle

Vinkkejä motivaation ylläpitämiseen

Vuodenaikojen vaihtuminen saa ihmiset uudenlaisten askareiden sekä harrastusten pariin ja varsinkin vuoden vaihtuessa tehdään paljon lupauksia uudenlaisen elämän suhteen. Lupausten tekeminen on suhteellisen helppoa, mutta arjen kiireen keskellä niiden ylläpito voi äkkiä helposti unohtua. Miten saada pidettyä yllä motivaatiota, kun oma jaksaminen on koetuksella?

Käytä näitä keinoja pitääksesi motivaatiota yllä

Tutkimuksien mukaan uusien tapojen omaksuminen osaksi omaa elämää ja arkea voi viedä aikaa jopa kolmen kuukauden verran. Vaikka uudesta projektista tai harrastuksesta olisi kuinka innoissaan tahansa, tulee kaikilla eteen päiviä, jolloin ei vain jaksaisi tai huvittaisi. Keinoja motivaation ylläpitämiseen kuitenkin löytyy!

Jaa tavoitteesi osatavoitteisiin

Uudet tavoitteet tai harrastukset voivat olla pieniä tavoitteita, mutta yleensä kohteeksi muodostuu kuitenkin jotain isompaa. Jos tavoite siintää kaukana tulevaisuudessa, voi olla hankalaa pysyä
motivoituneena pitkäänkin, ennen kuin haluttuja tuloksia tai asioita alkaa näkymään. Jotta kyseistä tilannetta ei tulisi vastaan, kannattaa itselleen asettaa osatavoitteita. Jos tarkoituksena on esimerkiksi laihduttaa 10 kiloa, voi välietappina toimia 3 kilon pudotus ja 6 kilon pudotus. Uuden harrastuksen taitaminen voi koostua pienten palasten tavoittelusta, joka lopulta johtaa päätavoitteeseen eli harrastuksen taitamiseen.

Arvioi tavoitteita ja tuloksia

Matkalla tavoitteeseen voi helposti unohtaa, miten matkan varrella edistyminen tapahtuu pienin askelin. Näitä pieniä etappeja voi olla hankalaa huomata, jos edistymisestään ei pidä minkäänlaista kirjaa. Hyvä keino on ottaa esimerkiksi kuvia tai kirjata saavuttamiaan asioita ylös. Esimerkiksi laihdutusprosessissa jäädään helposti katsomaan liikaa vaa’an osoittamia lukemia, kun kuvista voitaisiin huomata, miten kroppa on kiinteytynyt ja lihasta kertynyt. Pientenkin edistysaskelien näkeminen motivoi jatkamaan ja parantaa
samalla itsevarmuutta lopullisen tavoitteen saavuttamisen suhteen.

Hae tukea ammattilaisista sekä muista tavoitteeseen pyrkijöistä

Tätä nykyä useiden harrastusten ja projektien harjoittaminen onnistuu kotoa käsin, sillä netti on täynnä opastusvideoita ja materiaalia. Yksin puuhastelu voi olla rauhoittavaa arjen kiireen keskellä, mutta toisinaan yksin puurtaminen voi käydä raskaaksi. Kokeile jutella alan ammattilaisen kanssa ja lähde esimerkiksi päiväkurssille, jossa pääset oppimaan asioita kädestä pitäen. Jos kurssit eivät ole juttusi, voi apua ja lisää ryhtiä löytyä muista, jotka pyrkivät samaa tavoitetta kohti. Vertaistuki on korvaamaton ja voi tuoda esille hyviä vinkkejä sekä seikkoja, joita ei itse edes välttämättä osaisi ajatella. Muiden edistyminen antaa potkua myös omalle tekemiselle.

Ympäröi itsesi tukevilla ja kannustavilla läheisillä

Lähimmät ystävät ja perhe ovat yleensä kannustamassa uusien harrastusten ja projektien suhteen. Motivaation käydessä vähiin on tärkeää, että läheltä löytyy ihmisiä, jotka kannustavat jatkamaan. He auttavat jaksamaan raskaina päivinä ja juhlistavat kanssasi välietappeja sekä lopullista tavoitetta. Kaikki eivät uusia harrastuksia tai projekteja ymmärrä, mutta heidän mielipiteilleen ei kannata antaa sen enempää energiaa. Keskity omaan itseesi!

Ole armollinen itsellesi

On totta, että uudet harrastukset, projektit sekä erilaiset tavoitteet vaativat motivaatiota, aikaa ja panostusta. Toisinaan ja ainakin heti alkuun on hyvä olla realistinen omien tavoitteiden suhteen. Pientä haastetta on hyvä olla, mutta epärealistiset tavoitteet saavat vain lannistumaan. Aina tavoitteiden asettaminen ei onnistu ja on hyvä myöntää omat kömmähdykset. Epärealistisen aikataulun suhteen ei tarvitse häpeillä, vaan virheen myöntämisen jälkeen aikatauluja voi asetella uudelleen. Tavoitteen saavuttaminen voi vaatia lisää aikaa ja toisinaan tarpeeseen tulee ihan täyslepo.

Tavoitteen saavuttamisen ei tulisi olla jatkuvasti hampaat irvessä työstämistä, vaan sen tulisi olla myös nautinnollista. Matkan varrella omat ajatukset tavoitteen suhteen voivat myös vaihdella. Ei ole mitään väärää muuttaa omaa tavoitettaan kokiessaan jonkin toisen päämäärän itselleen paremmaksi. Esimerkiksi ammattivedonlyöjäksi tuleminen ei onnistu yhdessä yössä, se vaatii paljon opettelua ja analysointia ja voipa matkan varrella oma suosikkilajikin vaihtua. Vinkit vedonlyönnin suhteen tarjoaa vedonlyontibonukset.com.

Pidä mieli korkealla ja muista, miksi alun perin päätit lähteä tavoittelemaan päämääräsi.

Aina motivaatiota ei ole ja onkin hyvä muistaa, että toisinaan se vaatii vain tekoja. Uuden harrastuksen tai
tavoitteen suhteen voi ajatella esimerkiksi elämän rutiineja. Yksi hyvä on hampaiden pesu. Se tulee hoitaa joka aamu ja ilta, vaikka kuinka olisi kiire tai väsyneenä sitä ei jaksaisi tehdä. Kun omasta tavoitteestaan tekee osan omaa elämää, osan päivittäisiä rutiineja, tulee siitä huomaamatta uusi päivittäinen tapa.

Mikä on viimeisin itsellesi asettama tavoite?

Vastaa