malelifestyle

Kuinka netissä pelaamisesta on tullut sosiaalisuuden henkireikä?

Ei ole kovin montaa vuotta siitä, kun sosiaalisuus oli sitä kun tupsahdettiin sen enempää sopimatta ystävän ovelle ja kuulumiset vaihdettiin kahvikupin äärellä. Samalla yhteydenpito kaukana asuviin oli hidasta, kun se rajoittui nopeisiin puheluihin lankapuhelimella tai etanapostilla kulkeviin kirjeisiin.

Tuntuu kuin tästä ajasta olisi jo ikuisuus, vaikka loppupelissä tästä kaikesta ei ole kulunut kuin ihan pieni hetki. Elämä ja arki on siirtynyt aina vain enemmän digitaaliseen muotoon, joka on tuonut mukanaan niin hyviä kuin huonoja puolia.

Netissä vietetään paljon aikaa, oli sitten kyse sosiaalisen median selaamisesta, tiedon hankinnasta tai pelaamisesta. Päivittäin miljoonat pelaajat kohtaavat erilaisten pelien parissa ja niiden ympärille on muodostunut kokonaisia yhteisöjä. Miten tämä kaikki on vaikuttanut meidän sosiaalisuuteen?

Sosiaalisuutta valokuituja pitkin – uhka vai mahdollisuus?

Pelaamisesta netissä on tullut todella suosittua ja siitä on tullut harrastus lähes jokaiselle meistä. Osalle se tarkoittaa videopelejä yhdessä kavereiden kanssa, kun taas toisinaan kyse on itsekseen pelaamisesta kokeilemalla esimerkiksi onko hyvä tuuri kolikkopelissä.

Tekniikan kehitys on mahdollistanut sen, että pelaamista ei ole sidottu enää yhteen paikkaan. Pelit ovat keino olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa, eikä sitä pidetä enää mitenkään eriskummallisena. Voidaan puhua jopa kulttuuri-ilmiöstä, joka tulee olemaan aina vain suurempi osa meidän tulevaisuutta.

Pelaaminen on loistava harrastus ja antaa samalla mahdollisuuden löytää uusia ystäviä, joka tuo elämään sosiaalisuutta. On tärkeä muistaa kuitenkin todellisuus ja pitää tasapaino todellisen ja virtuaalisen elämän välillä. Pelaamisessa on kuitenkin paljon enemmän hyvää kuin huonoa:
Jokainen haluaa tuntea olevansa tärkeä

Nykyään pelit jo itsessään ovat viihdyttäviä ja varsinaisia taideteoksia, mutta yksi tärkeimmistä tekijöistä niiden pelaamisessa ovat muut pelaajat. Peli kokoaa yhteen samasta asiasta kiinnostuneita. Pelin lomassa vaihdetaan kuulumiset, mielipiteet ja jutustellaan ihan muuten vain.

Näin pelikavereista muodostuu oma tiivis yhteisö, jossa jokainen voi kokea olevansa tärkeä. Ketään ei tuomita ulkoisten asioiden takia ja se riittää, että itse peli kiinnostaa.

Pelaaminen kehittää yhteistyötaitoja

Suureen suosioon ovat nousseet moninpelit, jossa on tärkeää niin sanotusti “puhaltaa yhteen hiileen”. Olit miten hyvä pelaaja hyvänsä, niin ilman yhteistyötä muiden pelaajien kanssa ei ole mahdollista voittaa. Tällä on merkittävä vaikutus etenkin niille, joille sosiaaliset tilanteet ovat muutenkin haasteellisia.

Ystävät ovat kaukana, mutta lähellä

Tuntikausien pelaaminen ei tee kenellekään hyvää, mutta toisinaan on haasteellista saada aikataulut yhteen ystävän kanssa. Pari matsia kaverin kanssa on ensinnäkin hauskaa ja se ajaa toisinaan saman asian, kuin pikainen tapaaminen lounaalla. Pelaamisen ei tietenkään tule korvata tapaamisia oikeassa elämässä, mutta mukavaa vaihtelua hetkiin, jolloin ei ole muuten mahdollista nähdä.

Hyvä mahdollisuus löytää uusia ystäviä

Alkuun videopelejä oli mahdollista pelata vain, kun kokoonnuttiin samaan paikkaan. Nykyään sillä ei ole väliä onko pelikaveri toisella puolella maailmaa vai samassa huoneessa. Lähes kaikissa peleissä on mahdollista kommunikoida keskenään reaaliajassa joko chattaamalla tai videokameran välityksellä.

Digitaalinen ympäristö sopii joillekin alkuun paremmin, kun ei tarvitse pohtia ulkonäköpaineita tai löytää keskustelunaihetta, kun pelin kulku pitää siitä luonnostaan huolen. Hyvin usein peliä pelaavat ihmiset tulevat hyvin toimeen keskenään, yhteinen mielenkiinnon kohde voi johtaa elämän mittaiseen ystävyyteen, joka jatkuu myös pelaamisen ulkopuolella.

Korvaako netti sosiaalisuuden tosielämässä?

Elämme aikakautta, jossa teknologia ja netti ovat päivä päivältä enemmän osa meidän arkea. On totta, että meiltä löytyy vain harvoin hetkiä piipahtaa ystävän luona kahvikupposella ja tapaamiset oikeassa elämässä ovat vähentyneet.

Samalla kuitenkin pidämme itselle tärkeisiin ihmisiin tiiviimmin yhteyttä kuin koskaan. Olemme siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että voimme jakaa lähes jokaisen hetken muiden kanssa, huolimatta siitä missä olemme. Tästä emme osanneet edes haaveilla aikana, kun yhteydenpito tarkoitti nopeaa lankapuhelimella soitettua puhelua viikoittain.

Pelaaminen on oivallinen harrastus, eikä se ole niin paha asia kuin se saattaa kuulostaa. Ei todellakaan voida puhua mistään korvikkeesta tai tarpeesta paeta todellisuutta. Oikein oivallettuna ja pitämällä peliajat kohtuullisina se tarjoaa täydellisen tavan rentoutua, viihtyä ja pitää yhteyttä kavereihin.

Vastaa