malelifestyle

Rakkautta koronan aikaan – pandemian vaikutus suomalaisparien erotilastoihin ja rakkauselämään

Loma on valtaosan kohdalla tältä kesältä lusittu, ja yhteiskunta palailee koronaa väistellen normaaliin rytmiinsä. Koulujen alku on varma syksyn merkki, ja perinteisesti samaan kategoriaan on kuulunut myös avioerohakemusten jättäminen. Pandemia on kuitenkin pistänyt tilannetta uusiksi, sillä aiemmilta vuosilta tuttua, elokuista avioeroihin liittyvää tilastopiikkiä ei havaittu vuonna 2020.

Suomalaistutkijat ovat selvittäneet avioerojen kuukausivaihtelua, ja eropapereita on yleensä kiikutettu poikkeuksellisen aktiivisesti juuri tammi- ja elokuussa. Lusikoiden jakoon laittaminen intensiivisen lomajakson päätteeksi on siis ollut monessa kotitaloudessa leppoisan yhdessäolon kulminaatiopiste.

Parisuhde, tämä ikuinen mysteeri, puhuttaa aina – silloin, kun sellainen on, ja myös silloin, kun sellaista ei ole. Korona-aika on raskasta paitsi pariutuneille myös sinkuille, jotka ovat sosiaalisen elämän radikaalin vähentymisen seurauksena saattaneet viettää aikaa yksin enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Lyhyesti sanottuna pariutuneiden ja sinkkujen kokemien koronahaasteiden eroksi voisi mainita ensimmäisten kohdalla seuran yliannostuksen, jälkimmäisten kohdalla seuran puutteen. Moni yksinasuva on viettänyt aikaa Netflixin ja huonekasvien parissa. Myös erilaiset mobiilipelit, konsolipelit ja esimerkiksi kasino ilman rekisteröintiä on saattanut tuoda kaivattua vaihtelua monotoniseen korona-arkeen.

Arvostaako kumppania uudella tavalla poikkeusolojen myötä?

Vaikka korona ei olisi suoranaisesti omaa lähipiiriä koskettanutkaan, on koko tieteiselokuvamainen panoraama saattanut laittaa elämänarvoja uuteen järjestykseen. Se, kuinka haavoittuvaiseksi koko maailma on pandemian myötä osoittautunut, vetää vääjäämättä hiljaiseksi.

Etätyöt jatkuvat nyt syksyllä monessa suomalaisessa kotitaloudessa, joten lomalta paluu on saattanut tapahtua hieman totutusta poikkeavissa olosuhteissa. Jos pariskunta työskentelee kotona, etenkin pienissä neliöissä, on sanomattakin selvää, että olosuhteiden pakosta muodostetun, ympärivuorokautisen toimintayksikön viihtyvyys ei ole välttämättä koko ajan
huipussaan.

Mikäli työviikon päätteeksi sähköpostiin kilahtaisi nimettömästi vastattava kyselytutkimus siitä, kuinka avokonttorissa työskentely on sujunut, saattaisi vastauksissa olla havaittavissa monenlaisia vivahteita.

Toisaalta nahistelu elämänkumppanin kanssa kuuluu asiaan, ja samainen kitka on osaltaan parisuhteen romanttista dynamiikkaa ylläpitävä tekijä. Siinä vaiheessa, kun toinen osapuoli
ei herätä enää minkäänlaisia ajatuksia, voi eropapereiden allekirjoittaminen olla kaikkien kannalta paras ratkaisu.

Yleinen epävarmuus saa empimään eroa

Tutkijat ovat pohtineet syitä eroinnokkuuden hiipumiseen. On täysin ymmärrettävää, että vaikka poikkeusolot ja kotona vietetyn ajan lisääntyminen on toisaalta kiristänyt tunnelmia, liittyy asiaan muitakin ulottuvuuksia. Tuntemattoman uhan kohdatessa tuttua ja turvallista arvostaa tavallista enemmän.

Taloudellinen epävarmuus saa puolestaan tukeutumaan ja ehkä jopa ripustautumaan kumppaniin entistä tiukemmin. Mikäli omien tulojen säilymiseen liittyy jonkinnäköistä epävarmuutta, ei ajatus yksin asumisesta vaikuta numeroiden valossa houkuttelevalta tai edes mahdollisuuksien rajoissa olevalta vaihtoehdolta.

Ja toden totta, mikäli korona on liipannut vakavassa muodossaan läheltä, ei menettämisen pelkokaan ole tuulesta temmattu uhkakuva. Koronan myötä myös perheenperustamissuunnitelmat ovat voineet edetä vauhdilla.

Tästä on viitteitä syntyvyydessä tapahtuneen kasvun myötä. Ilmiö on tietenkin maamme tulevaisuudennäkymien kannalta positiivinen, ottaen huomioon, että vuonna 2019 surkuteltiin syntyvyyden romahtaneen maatamme 1860-luvun lopulla koetelleiden nälkävuosien tasolle.

Entäpä sinkut?

Deittailukulttuuri on kokenut voimakkaita muutoksia koronan myötä. Suhde yhden illan juttuihin on muuttunut pelkästään olosuhteiden pakosta. Tänä- ja viime kesänä jo pelkkä baariin meno on mietityttänyt, lähemmästä tuttavuudesta puhumattakaan.

Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että lyhytaikaisia tuttavuuksia on korvattu niin sanotuilla fuck buddy -suhteilla, joissa seksiä harrastetaan saman henkilön kanssa useaan otteeseen ilman kuvitelmia parisuhteesta. Samanlaista näppituntumaa asiaan on tullut myös eri piireistä tuttujen sinkkujen kokemusten pohjalta. Tällaisia turvallisemmiksi luokiteltuja suhteita haeskellaan Tinderin kaltaisista seuranhakupalveluista ja toisaalta vanhoja säätöjä lämmittelemällä. Pandemia ei ole toisin sanoen poistanut fyysisen läheisyyden tarvetta, vaan muokannut sen ratkaisumalleja.

Panokaverikonsepti tunnetaan tietenkin jo ammoisilta ajoilta. Turvallinen seuralainen, jonka kanssa on muodostunut jonkinnäköinen yhteys ja luottamus, vähentää omalta osaltaan
myös miesten sängyssä kokemia suorituspaineita, joita käsittelin aiemmassa kirjoituksessani.

Palaako elämä sellaiseksi, kuin se oli vuonna 2019?

Kysymys lienee pyörinyt yhden jos toisenkin mielessä aamuyön unettomina tunteina. Jos ja kun elämä lopulta palautuu sellaiseksi, kun olimme aiemmin siihen tottuneet, on edessä uusi
sopeutuminen. Maskittomien kasvojen näkeminen kaikkialla saattaa herättää aluksi levottomuuden tunnetta.

Me ihmiset teemme sosiaalisen maailmamme todeksi, toimimalla niin kuin toimimme, ja olemalla niin kuin olemme. Pienistä valinnoista voi kasvaa suuria muutoksia, jos niin
haluamme ja uskallamme. Näinäkin aikoina pitäisi jaksaa uskoa paitsi yksilön myös laajempien yksikköjen – kuten pariskuntien – voimaan.

Oletko samoilla linjoilla? Vai poikkeaako käsityksesi aiheesta jollakin tapaa? Jaa ajatuksiasi kommentteihin, liittyivät ne sitten parisuhteeseen tai sinkkuuteen!

Vastaa