malelifestyle, terveys

Hätähuutoja järjestelmälle – Terveydenhuollon ongelmat

Henkilö istuu terveydenhoitolaitoksen odotustilassa. Kädet tärisee vaimeasti ja tunnelma on jännittynyt. Jälleen kerran on edessä tilanne, joka ahdistaa suuresti. Suurin ja pelottavin kysymys, mikä velloo henkilön mietteissä on: ”Lytätäänkö minut jälleen kerran vähätellen ja naureskellen?”

Ovi aukeaa, ja valkotakkiin sonnustautunut lääkäri avaa hymyillen ovensa. Ilmassa leijuu ensimmäinen hyvä merkki. Henkilö kertoo sairaushistoriansa, joka on hankala eikä lukeudu mihinkään niin sanottuun perussairauteen. Ensimmäistä kertaa lääkäri kuuntelee ja ottaa hänet tosissaan.

Tunne on kuin lottovoiton riemu. Ensimmäistä kertaa lääkäri on läsnä pyyteettömästi ja katsoo häntä silmiin tietokoneen näyttönsä sijasta. Lopputuloksena on se, että lähdetään kokeilemaan lääkärin potilaalleen tarkasti perustelemaa hoitokeinoa, joka ei välttämättä ole ”Käypä hoidon” mukainen.

Hoito tehoaa ja henkilö saa elämänsä takaisin. Viimein hän pääsee pois laitosten byrokratialippulappuhelvetin pyörteistä. Henkilöllä on kokemusta myös siitä, että hän on löytänyt itsensä vastaanoton jälkeen käytävästä psyykelääkeresepti kourassa tuijottamasta tyhjyyteen. Lytättynä ja alennettuna syöpäläisenä, jolla oli otsaa käydä haaskaamassa lääkärin kallista aikaa.

 

Onks ihan pakko?

Olen myös itse osittain kokenut kyseisen skenaarion, sekä paremman että huonomman. Eritoten olen lukenut, kuunnellut sekä todistanut vierestä satoja samankaltaisia surullisia kokemuksia.  Näitä tarinoita olen kuullut varsinkin sairailta, taisteluun väsyneiltä ja heikossa kunnossa olevilta naisilta. Sukupuolten tasa-arvon vuoksi toivon, että teoriani on kuvitelmaa ja minulla on käynyt vain parempi tuuri kuin monella muulla.

Törmäsin kuluvalla viikolla kyseiseen uutiseen. Jälleen kerran yritetään katkaista ihmisiä vilpittömästi auttava käsi viidakkoveitsellä. Mikä ironisinta, kaikissa samankaltaisissa tapauksissa kantelun on tehnyt toinen lääkäri, ei koskaan potilas.  Täten haluaisin lausua muutaman sanasen.

Toivomuskirje terveydenhuollon ammattilaiselle

”Ymmärrän, että jonot ovat pitkiä ja aikasi on rajattua. Ymmärrän myös senkin, että sinua ahdistaa olla lääketeollisuuden paineen alla ja joudut tekemään asioita, joita et välttämättä haluaisi. Mutta sitä en ymmärrä, että terrorisoit kollegasi työtä nojaten kaikkeen muuhun materiaaliin kuin potilaskokemuksiin.

Minulle sinun on turha selittää, että olisit huolissasi potilasturvallisuudesta, koska mitään viitteitä moisesta ei  tässäkään tapauksessa ole olemassakaan. Toimintasi hämmentää minua.

Toivottavasti tiedostat myös sen, että toimiesi seurauksena voi olla surullisia kohtaloita. Kohtalot muovautuvat tummempaan suuntaan, kun se viimeinenkin oljenkorsi katkaistaan monen nenän edestä poikki. 

Olisi mukavaa, jos vastaanotollasi voisimme jutella kuin ihminen ihmisille, aikuinen aikuiselle ilman ylimääräistä veitsenkääntelyä. Mielestäni se ei auta ketään. Jos sinulta häviää humaanin ja inhimillisen kohtaamisen halu puolessa välin työpäivääsi, en ole varma oletko oikealla alalla?

-Toivoo kansa joka pimeydessä vaeltaa.”

 

 

Hätähuuto norsunluutorneihin

Kyseisessä ammattikunnassa on onneksi myös edellä mainitun vastakohtia. Olen myös kokenut erittäin lämpimiä, taidokkaita ja monipuolisesti hoitoon suhtautuvia lääkäreitä. Tunnen muutaman  henkilökohtaisesti.

Minut pelasti se, että pystyin sairauskuluvakuutukseni turvin etsimään ja hakeutumaan tämäntyyppisten ammattilaisten hoitoon. Eli käytännössä vakuutukseni mahdollisti sen taloudellisesti. Kaikilla ei kuitenkaan ole vakuutusta ja monet jäävät oman onnensa nojaan huonojen kokemusten saattelemana.

Välillä tuntuu,  että kukaan ei todella näe miltä se maailma näyttää täällä kusenkatkuisissa lähiöissä. Varsinkin, jos voimavarat riittävät juuri ja juuri käymään siellä lähiklinikalla haukuttavana. Onneksi nykyään löytyy helppoja väyliä saada ääntänsä kuuluviin, myös täältä lähiöstä.

Joten rohkaisenkin Teitä kaikkia kanssaveljiä ja siskoja rohkeasti kertomaan kokemuksianne, mikäli olette törmänneet epäkohtiin järjestelmässä. Meitä on kuitenkin tuhansia. Hiljaisuudella takaamme sen, että mikään ei muutu.

fi.vikingslots.com/pikapokeri-netissa

 

“The highest mode of corruption is the abuse of power.”

Auliq Ice

 

Oletko kokenut epäasiallista ja alentavaa käytöstä terveydenhuollossa? Millaista muutosta toivoisit? Kommentoi ja kerro kokemuksesi!

 

Rakkaudella,

 

Veli_K

35 thoughts on “Hätähuutoja järjestelmälle – Terveydenhuollon ongelmat

 1. Jos asia on noin yksin kertainen, että ”käypä hoito on paskaa ja ei toimi”, tarjoaisitko tilalle ne toimivat tavat/keinot?

  Kuka tahansa pystyy haukkuun ja lyttään, mutta harva pystyy tarjoon parempaa/korjaavaa vaihtoehtoo. Eikös kiusaajan määritelmä täyty myös tässä tekstissä?

  1. Moikka,

   Juju onkin siinä, että muita parempia ja vaihtoehtoisia keinoja tilalle tarjoavia on alettu noitavainota aiheetta. Thats the point.

   Mukavaa viikonloppua!

  2. Kilpparihoitokaaokselle on hyväksi että päähänpinttymäisiä endoja ei päästetä käypähoito-ohjeistamaan perusterveydenhuoltoa. Vain sarvipäisesti tieteellisiä tutkimuksia valitsemalla ja kliinisten kokemusten kertymää vääristelemällä voi päätyä nykyisiin hoitokäytäntöihin.

   Onneksi toinen Suomen kahdesta osaavasta endokrinologista on myös rehellinen ja hänen kirjoitelmastaan ponnistaneen hoitoporrastuksen pistin nettiinkin: http://bit.ly/1mKHqvP
   Em. endo myöntää joskus tarvittavan nelostasoakin, mutta sen portaan jätin pois.

   1. Morjens,

    Olipa hyvä tiivistys tossa linkissä! Kiitos siitä! Minusta on todella ikävää, että tuhansia ihmisiä kokee hoitovirheen
    tämän asian tiimoilta ja päätyvät esimerkiksi ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle. Kyllä tähän täytyy
    uudistusta saada.

    Mukavaa sunnuntaita sinne ja kiitos kommentista 🙂

 2. Savon Sanomat aikansa poisteli pääkirjoituksen 8.11.2017 kommenteista jonkun lääkärin tekstiä ja sen siteeraajia. Kerrottin lääkäreiden suljetusta Facebook-ryhmästä. Siellä halveksitaan sekä potilaita että parempaan pyrkiviä virkaveljiä. Lynkkausilmapiiri jossa ei uskalla puolustaa mollattuja. Aika hurjaa ja kurjaa

 3. Hmm… Hain taannoin sairauslomalleni jatkoa. Sairauslomaa oli määrätty maanantaihin saakka ja kerroin tämän puhelimessa aikaa perjantaina varatessani. Sain ajan jo maanantaille. Vastaanotolla oli totinen lääkäri. Hän kyllä kirjoitti lisää sairauslomaa, mutta ei päästänyt minua lähtemään, ennen kuin oli saanut sanottavansa sanottua. Olin tyhmä, kun olin tullut lääkäriin jo maanantaina, vaikka olisin ehtinyt vielä tiistainakin. Maanantait ovat niin kiireisiä päiviä, ja tämäkään lääkäri ei ollut kello neljääntoista mennessä ehtinyt pitää kuin kymppiminuutin tauon. Ruokatauko oli edelleen pitämättä. Se oli varmaan minun syytäni…

  Muutenkin terveyskeskuksessa asioiminen saa huonolle fiilikselle. Kun viimeksi hain sieltä apua, sain käteeni nivaskan papereita, että katso ohjeet tuosta. Samoja papereita, jotka sain jo vuosi aiemmin… Nyt vain toivon, että kroppa kestää kunnes saan itseopiskeltua netin avulla tarpeeksi. Niistä papereista mitään apua ole ollut.

  1. Moikka!

   Niin, heidän harmikseenhan me sinne ihan tietoisesti menemme..Siinäkin ollut minusta ammattiin kuulumaton
   henkilö sinulla vastassa. Samoja kokemuksia itselläni Tk:sta..mitä vähän siellä käynyt. Jos tarvitsen flunssalääkereseptin, voin
   harkita menemistä. Tai lähetteellä otettavia labrakokeita. Muuten ei ole asiointia siihen suuntaan.

   Kaikesta huolimatta mahtavaa ehtoota sinulle Ilyas mama!

 4. Nuorena kun ravintola puolelle valmistuin ja jouduin kroonisen vaivan takia hakeutumaan työterveyshuollon lääkärin pakeille. Kun henkilötiedoissa näki ammattinimikkeen tarjoilija, oli dg samantien valmis; sukupuolitauti.

  Että näin se vaan menee..

  1. Moikka,

   Jos moinen ei ole kiusaamista, niin mikä sitten on? Kyllä ei voi kun ihmetellä välillä
   näitä tarinoita :/ Kiitos kun jaoit kokemuksiasi!

   Mukavaa isänpäivää sinne!

 5. Eräs tuttu sanoi, että haluaa lääkäriksi rahan takia. siinä menee kyllä jo metsään ja pahasti.. Olen itse kokenut nooo sanoisinko kovin erikoista kohtelua lääkäreiltä – siis saanut mielialalääkereseptejä monta kertaa.. Olen sairastanut mm. Lisämunuaisten uupumusta ym. Olen tällä hetkellä kohtalaisessa kunnossa, mutta en rivilääkäreiden ansiosta tai ylipäänsä minkäänlaisten lääkäreiden. Apuni olen saanut ihan muualta. Rahaakin on kyllä mennyt arviolta 3000-4000€

  1. Moikka,

   Rahan takia kyseistä työtä tekeviä kyllä löytyy, ja se huokuu ja näkyy kilometrien päähän
   henkilöstä, mikäli näin on. Lisureiden kanssa ollut itsellänikin ongelmaa, ei olisi edes
   löytynyt ilman funkkaripuolen tutkimuksia.

   Hienoa Omppu, että olet sentään jostain saanut apua. Voimia jatkoon ja kiitos kommentistasi 🙂

   1. Veli_K> … ei olisi edes löytynyt ilman funkkaripuolen tutkimuksia.

    Kolme vuotta kilppariasioita pengottuani eräs kymmenistä ihmettelynaiheista on ollut että hoidonestoyhdistys (”endokrinologiyhdistys”) väittää kaikenlaista kuin luonnonlakeina ilman lähdeviitteitä. Eroa korosti FLY:n lausunnon 2012 sataviisikymmentä (!) lähdeviitettä.

    Vuosi 2012 on niin äärettömän kaukaista esihistoriaa, että FLY kertoo poistaneensa tuon lausunnon nettisivuiltaan. Jotain esittettyä pitää korjata uusien tutkimustulosten vyöryn valossa

    Kummallista. E-yhdistyksen tietämys on 70-luvulta ja kuulemma täysin validia yhä

    1. Moikka!

     ”Kummallista. E-yhdistyksen tietämys on 70-luvulta ja kuulemma täysin validia yhä” <-- Itsekin olen välillä pohtinut, kuinka tässä junnataan edelleen niin tiukasti kiinni, kun muualla maailmassa mennään selvästi uuden tiedon valossa. Jännä juttu! Voimaa viikkoosi!

 6. Oletko työssäsi fysioterapeuttina koskaan joutunut väkivallan tai sen uhan kohteeksi?

 7. Itselläni vajaatoiminta ja kävin lääkärillä koska lääkityksestä ei oikein tunnu olevan apua (thyroxin). Lääkäri käski aikuistua koska KAIKKI käy samat tunteet elämässään läpi eikä muillakaan elämä ole sen helpompaa, että pitää nyt vaan yrittää pärjätä. Olin silloin 32-vuotias miehen alku kasvukipuineni… En ole lääkäriin sen jälkeen mennyt vaan koittanut tosiaan aikuistua…

 8. Muutamia vuosia taaksepäin menin lääkärille koska halusin saada apua laihuuteeni joka oli minulle henkilökohtaisesti ongelma. Painoa oli niin. 42 kg ja ikää oli jo reilusti yli 30. Ensimmäinen kommentti lääkäriltä kun sisään menin mitä sä täällä teet? Kerroin ongelmasta kommentti takas onko sulla aids? ? Laitto testeihin siis tähän kyseiseen sairauteen ei muuta .testit oli kaikki ok. Kyseinen lääkäri sen jälkeen totesi ei tuollaisen syyn takia tarvii täällä ravata olisit onnellinen että laiha olet. Myöhemmin selvisi kilpirauhasen liikatoiminta . En moista nöyryytystä ole aikaisemmin kokenut.

  1. Moikka,

   Mielestäni tällaista ei yksinkertaisesti saisi tapahtua. Ja en usko, että tästä voi kukaan
   olla eri mieltä? Olen pahoillani puolestasi 🙁 Toivon sydämeni pohjasta, että jatkossa
   et joudu enää käymään moista läpi. Voimia viikkoosi!

 9. Hieno kirjoitus, sulla on sana hallussa 🤚Mutta voi kuule, on kymmeniä tälläisiä kokemuksia. Vähättelyä, nöyryytystä. Ei hymyä, ei katsota silmiin, ei vastata kysymyksiin, puhutaan päälle, ei kuunnella, vastataan ilkeästi ja ylimielisesti. Kaksi kertaa on sanottu että kuolen kohta. Tästä on 15 vuotta, empäs kuollut ähäkutti! 😅 En arvosta lääkäreitä ja joko kohtaan ylimielisesti tai täysin nöyryytettynä ja pahoittelevana riippuen omasta jaksamisesta. Yleensä jää käteen vitutus ja paha mieli ja pelkkiä kysymyksiä. Kymmeniä olen tavannut, kahta arvostan. Lääkärit todella ovat ylentäneet itsensä paremmiksi ja luulevat tietävänsä oireet paremmin kuin ihminen itse jolla oireet ovat, tämä jaksaa aina kummastuttaa. Mutta tsemppiä kaikille asian kanssa kärsineille! ⚘Ja lääkärit, yrittäkää ees. Koittakaa ymmärtää ja oikeesti ottaa se aika ja miettikää vaikka yhdessä potilaan kanssa miten vois edetä ja mikä potilastakin tilanteessa miellyttäis. Mitä sit jos on vähän myöhässä, se saattaa olla pieni ongelma vaikkapa hoitovirheeseen verrattuna. #rahantakii #äläkiusaa

  1. Moikka ja lämmin kiitos 🙂

   Ja kiitos kun jaoit ajatuksiasi. Uskon, että varmasti sadat ellei tuhannet muutkin voivat samaistua
   kokemuksiisi. Kyllä tämä asia vaatii keskustelua ja paljon, mahdollisesti kyselytutkimuksen kokemuksista? Voisi
   tuoda hyvin kansan ääntä esiin. Mahtavaa viikkoa Sinulle!

 10. Kiitos kirjoituksesta! Olen saanut kokea samanlaista kohtelua, mutta on minulle onneksi osunut muutamia hyviäkin lääkäreitä. Kiitos heille:)

  1. Moikka,

   Sama täällä, kokemuksia ikävistä sekä mieltä lämmittävistä tapauksista. Kiitos kun jaoit ajatuksiasi 🙂

 11. Itse tulevana lääkärinä tekstisi kuulostaa todella tylyltä. Olen tietoinen siitä, että osa lääkäreistä on tylyjä, epäsosiaalisia ja osaa heistä varmasti työ puuduttaa, mutta suurin osa heistä kuitenkin osaa hommansa ja hoitaa potilaita parhaan kykynsä mukaan. Käypä hoitoa sisältää tämänhetkiset hoitosuositukset eli ne, joista on näyttöä. Poikkeuksia on, mutta ei käypä hoitoa turhaan ole keksitty. Huuhaahoitoja saa etsiä muualta kuin lääkärin vastaanotolta.

  1. Moikka

   Niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan. Itse olisin jäänyt Käypä hoidon puitteissa sängyn pohjalle, mutta toki nämä ovat aina yksilöllisiä tapauksia. Onnea urapolullesi Kaisa, be the change.

 12. Itselläni on kipirauhanen leikattu pois ja vain todella rankalla liialisella Thyroxin-lääkityksellä T3 nousee lukemiin, jossa sen pitäisi suunnilleen olla, mutta kroppa ei kestä niin isoa t4-annosta. Kun tsh on alle yhden, olo on ok, mutta silloin T3-V on alarajalla. Koska tästä maasta ei saa hoitoa vaivaan, kun T4 ei muunnu T3:ksi, jouduin hakemaan ulkomailta lääkkeet. Nyt sitten haen itse annosta ja otan yksityisesti labroja. Reissu-ja labrakulut johtavat siihen, ettei aikuisopiskelijalla on enää varaa maksaa 200€ yksityiselle lääkärille, joka voisi edes jonkun verran ohjeistaa T3-hoidossa. Että tosi kakka nakki jos täällä ”hyvinvointivaltiossa” sairastuu muuhun kuin tautiin, johon tehoaa antibiootti.
  Pitkään jatkunut kilpirauhasen liikatoiminta oli syy, jonka vuoksi kilppari leikattiin pois. Se oli vuosia, eikä puututtu kilppariarvoihin, jotka olivat poikkeavat. Kun olin jo todella huonossa kunnossa, lääkäri käski pitämään lomaa ja viittasi muutamia kertoja että vika on korvien välissä. Kun labratulokset valmistuivat, olin jo päivystyksessä lepopulssin ollessa 120 ja nikat olivat niin turvonneet, ettei luita enää näkynyt. Lääkäri ei ollut soittanut hurjista kilppariarvoista, jätti vaan sikseen. Päivystyksessä sain väärän hoidon. Lopuksi menin yksityiselle ja kerrottiin että olen todella vakavasti sairas ja tuli lähete sairaalaan. Noina vuosina kun kilppari oli liikatoiminnalla, pääsi sympaattinen hermosto vaurioitumaan ja yhtenä seurauksena on se, etten pysty nukkumaan ilman lääkitystä. Kaikki hermosto-ongelmat todettu yli 500€:n unitutkimuksessa mutta terveyskeskus pitää päihdeongelmaisena, kun tarvitse uniläkkeitä. Ihan kuin nauttisin siitä, etten edes pysty ottamaan päikkäreitä, kuten normi-ihminen silloin tällöin. Huono nukkuminen on todella kuluttavaa, saati että joutuu taistelemaan näistä asioista.

  1. Moikka HH,

   Huh onpa rankka matka sinulla takana! Moni olisi kyllä jo luovuttanut, joten voit antaa
   itsellesi isosti lämmintä kättä, että jaksat edelleen porskuttaa. Minä ainakin nöyrästi
   nostan hattua sinulle.

   Mutta tosiaan, minusta tässä on tehty monta hoitovirhettä ja osa menee mielestäni asennevammaisuuden
   piikkiin, valitettavaa mutta totta. Toivon, että mahdollisimman moni ammattihenkilöstöön kuuluva
   lukisi näitä tarinoita tästä kommenttiketjusta. Näin ei saisi tapahtua kellekään.

   Voimaa loppusyksyysi HH! Olet taistelija!

 13. Hienoa että HH on T3:nsa saanut. Käyttöhjeistuksen monet hakevat sen uuden korruptoitumattoman potilasyhdistyksen (Kilpirauhaspotilaat.fi) suljetuilta Facebook-sivuilta. Avoimessakin Facebookissa on kilppariryhmiä.

  Englannin endot ovat erittäin huolestuneitä leviävästä itselääkityksestä. Suomesssa ilmeisesti eivät. Eivät myöskään tyroksiinihoidon aiheuttamien luonnottomien biomarkkeriarvojen pitkäaikaisvaikutuksista.

  Onneksi Välimäki ja Kiminkinen ovat jäämässä yksin toisilleen vakuuttelemaan kilpirauhasen suoran T3-erityksen olemattomuutta (”10nmol” eli 6,51µg). Useimmissa tietolähteissä se arvioidaan 20 prosentiksi koko erityksestä, Vielä kun tajuaisivat käyttää T3:a kaikessa kilpparilääkityksessä.

  1. Moikka!

   Puhut asiaa ja olet selvästi perehtynyt aiheeseen. Toivon, että kommenttisi menee
   mahdollisimman monen silmille kellä olisi mahdollisuus vaikuttaa näihin asioihin.

   Iso kiitos kun jaoit tietoisuuttasi!

 14. Missä viipyvät kohuraportit kilpirauhaslääkkeiden tuhovaikutuksista niissä maissa, jossa ne ovat reseptivapaita?

  Huuli putkella kuuntelen miten hyvää hoitoa tuttu Keski-Suomessa saa monissa terveysongelmissaan. Paitsi kilpirauhassairauteensa, jonka hoitoväki tuntuu olevan perinpohjin luonnevikaista,

  Radikaali ehdotukseni on että kilpirauhaslääkkeet pitäisi määrätä reseptivapaiksi. Poistuisi sairastamispakko ja endovinksahtaneiden tyrannia

  1. Päiviä!

   Ei hullumpi idea. Samantyyppistä radikaalia asenneongelmaa on myös
   testosteronivajeesta kärsiviä kohtaan. Aina vedetään mukaan doping ja väärinkäyttö, vaikka
   henkilölle olisi korvaushoito tarpeen ihan perus toimintakyvyn palauttamiseksi. Mutta kun ei
   niin ei. Tuputettavat SSRI-lääkkeet vaan pahentavat tilaa ja testovajetta.

   Hyvää viikonloppua sinne!

 15. Olen itse sairastavana osallistunut käypä hoidon laadintaan. Kokemuksesta voin kertoa, että valitsevat ne lääkärit porukkaan, jotka ovat ns. samanmielisiä, valitaan myös ne tutkimukset, jotka tukevat omaa näkemystä asiaan / sairauteen eli en niihin lääkärinä kovin painokkaasti nojaisi.

  Omalta hoitavalta lääkäriltäni sain juuri uuden lääkkeen käyttöön. Tästä lääkkeestä ei ole käypä hoito suositusta, mutta kuulemma pari tosi kattavaa tutkimusta, joissa todettu hyväksi. Eli rohkeutta ja aikaa tutkia maailmalaajuisesti asioita. Avaraa mieltä kuunnella potilasta, sitä pitäisi edellyttää ammattiin pääsyyn.

  1. Moikka ja kiitos hyvästä infopaketista! Kyllähän siellä selkeästi vedetään kotiinpäin jo siinä vaiheessa ja hyväveli-politiikka leijuu ilmassa..ja mitä tuumit kommenttisi lopuksi, niin en voisi olla enemmän samaa mieltä!

   Mukavaa loppuviikkoa Sinulle 🙂

Vastaa