malelifestyle, terveys

Koin Miesmenkat ja nyt ymmärrän naisia paremmin

Tervehdys!

Koin jokunen vuosi sitten Miesmenkat. Kuten blogini alkuaikoina kerroin, oli terveyteni jokunen vuosi takaperin melko huonossa hapessa ja kehoni kaikin puolin sekaisin. Näinä aikoina kokeilin myös lääkärin määräämää testosteronikorvaushoitoa.

Eli homma tapahtuu idealla ”piikkiä pakaraan”, eli testosteronia piikitetään lihaksen kautta kroppaan tietyn väliajoin. Kuten mitään hormonaalisia hoitoja, tätäkään ei olisi saanut lopettaa kuin seinään. Aloin saamaan sivuoireita ja impulsiivisena kaverina päätin lopettaa sitten hoitokokeilun kerrasta.

Tällöin tapahtuu seuraava reaktio: kun piikitetty testo katoaa kehosta muutaman viikon sisään, on oma tuotanto sammunut ja menee kuukausia, että kehon oma tuotanto käynnistyy jälleen.

Myös miehessä on estrogeeniä, joten olin monta viikkoa labrakokeiden todentamana pelkän estrogeenin varassa testotasojen tipahtaessa nollaan lääkkeen lopetuksen myötä. Nämä viikot opettivat minulle estrogeenimyrskyn myötä paljon naisten ”punaisista viikoista”.

Koin siis Miesmenkat ja tässä suurimmat efektit, mitä koin näinä huuruisina hormonimyrskyjen kuukausina:

Kaikki vihaa mua

Vaikka oleilin pääasiassa kotona neljän seinän sisällä, enkä juurikaan käynyt missään koska pelotti ja ahdisti, olin silti varma, että koko maailma on minua vastaan ja inhoaa minua. Perusolotilani on yleensä päinvastainen, joten tämä johtui siis Miesmenkoista.

Cry me a river

Itkuherkkyys oli sellaisella tasolla, mitä en ollut ikinä kokenut. Normaali olotilassa kyynel tirahtaa paristi vuodessa, mutta nyt se oli päivittäistä.

Minua itketti muun muassa seuraavat asiat: reality-TV ohjelmat, kaikki elokuvat ja sarjat (etenkin joihin liittyi musiikki), kirjat, mitä olin sanonut jollekin viisi vuotta sitten, mitä olin tehnyt kymmenen vuotta sitten, kumppanin sanomiset tai sanomatta jättämiset sekä ylipäätään maailman pahuus.

Huhheijakkaa, ei ole helppoa jos tätä käy läpi joka kuukausi!

Tiedätkö oman testosteroni-arvon? Mittaa nyt ilman lääkärin lähetettä!

Ahdistus maximus

Ahdistuksen määrä oli kymmenkertainen siihen, mitä olin koskaan kokenut. Tuntui, kun rinnan päällä olisi istunut sumopainin nelinkertainen maailmanmestari aamusta iltaan ja tukistanut minua ja samalla toisella kädellä läpsinyt avokämmenellä poskille. Hän ei ole mukava seuralainen rintakehän päällä aamusta iltaan.

Nestepöhön hurmos

Kroppani keräsi nestettä kuin pesusieni Atlantin pohjassa. Ihan sama mitä söin tai join, kaikki muuntui vedeksi kudoksiini sekä näpyiksi naamaani. Teki mieli kulkea kokovartalosäkissä sekä kommandopipo päässä lähimarkettiinkin. Vaan enpä uskaltanut, koska tällöin olisi ollut riski joutunua putkaan, ja sitä menkkaisen herkkä mieleni ei olisi kestänyt.

Tunteet x10000

Tunnen normaalistikin voimakkaasti. Vahvasti tuntevalle miehelle estrogeenipölly ilman testoa oli liikaa. Oli se päivän aikana koettu ilo tai suru, aallot olivat voimakkaampia ja suurempia kuin koskaan. Jos suolapurkki oli häveyksissä ja viimein löysin sen mikron takaa, oli fiilis kuin tuoreella lottovoittajalla.

Jos taas en löytänyt toista sukkaani kauppaan lähtiessäni, tuntui kuin joku olisi polttanut kotimme ja pakottanut minut katsomaan vierestä. Ristiaallokossa on veemäistä olla.

Mitä siis opin?

En voi kuin hattua nostaa teille arvon naiset, jotka jaksatte joka kuukausi käydä läpi tämän helvetin esikartanomaisen kokemuksen. Ja minä en vuotanut edes verta mistään kehoni osasta.
Tokihan näissä on tiettävästi yksilöllisiä eroja, mutta suurimmalla osalla PMS-oireet tuntuvat ymmärtääkseni edes keskivahvasti?

Tämä kokemus opetti minulle sen, että kun naiset kertovat menkkaoireistaan, niin silloin miehenä kannattaa vaan nyökytellä hiljakseen. Minullakin oli tapana vähätellä näitä kerrottuja kokemuksia, mutta kuten aina, kun saa itse edes jonkinlaisen maistiaisen toisen saappaista, alkaa nöyryyttä löytyä. Ehkä laki naisten mensusaikuista pitäisi saada vireille?

Nainen! Mitä ajatuksia teksti herätti? Voivatko miehet ikinä ymmärtää naisten PMS-oireita? Valjasta ajatuksesi kommenttikenttään!

Rakkaudella,

Veli_K

8 thoughts on “Koin Miesmenkat ja nyt ymmärrän naisia paremmin

 1. No joo… Olen nainen, enkä koskaan ole kummemmin kärsinyt menkoista, silloin kun minulla aikanaan menkkoja oli. Huom, nämä miesmenkat johtuivat jo alunperinkin sairaudesta, eli tilanne ei ole ihan verrattavissa tavallisiin menkkoihin. Naiseushan ei sinänsä ole sairaus. Saikkua ottakoot minun puolestani kaikki ne, joilla on siihen tarvetta, vaikka nyt sitten pms:n vuoksi. Mutta minua ei laiteta pakkosaikulle siksi, että joku muu kärsii oireista joista itse en kärsi. Sama kuin jos minä pakottaisin kaikki kollegani pitämään silmälaseja, koska minä ja muutama muu kärsimme pahoista taittovirheistä. Mutta kiitos kiinnostavasta blogista ja tsemppiä jatkossakin!

  1. Moikka!

   Niin toki, en halunnut tässä sairauteen verrata. Lähinnä peilasin uutta kokemusta miehen keholle esimerkiksi suuren estrogeeni- testo suhteen vuoksi, joka aiheutti selkeitä uusia tapahtumia kehossa ja mielessä. Naiseus ei todellakaan ole sairaus. Itsekään en näe, että kenenkään saikulle pakottaminen palvelisi ketään, mutta että ne keillä tarve on todellinen, olisi se mahdollista ilman turhaa syyllistämistä ja vähättelyä.

   Kiitos kommentistasi ja voimaa viikkoosi!

 2. Mä en onneksi ole kokenut pms-oireita kuin muutaman kerran elämäni aikana, mutta kyllä, juuri tuolta ne tuntuvat. Varsinkin ”kaikki vihaa mua” ja ”ahdistus maximus” on koettu. Niin ja menkkapöhö, se koetaan melkein joka kerta, mutta tunnepuoli onneksi harvemmin. Pahimmat pms-oireet oli, kun menkat alkoivat ekaa kertaa neljään ja puoleen vuoteen kahden lapsen synnytyksen ja imetyksen jälkeen. Tämä oli kiinnostava kirjoitus!

  1. Moi!

   Mukava kuulla, jos olet suurimman osan elämästäsi saanut olla ilman kovia oireita tältä osin. Itsekin sain hieman osviittaa, mutta täysin verrattavissa olevia asioita kokemani ei tietty ole
   naisen kehossa tapahtuviin asioihin!

   Kiitos sinulle kommentista ja mahtavaa viikonjatkoa!

 3. Hyvä kirjoitus, kuulostaa tutulta. Itse kärsin käsittämättömästä pms oireista. Olen ladannut sovelluksen, joka muistuttaa pms oireista, jotta muistaisin olla reagoimatta mielen oikkuihin seuraavien päivien aikana. 😀

  1. Moikka!

   Olen todistanut vierestä, että kyseinen sovellus on mainio keksintö, sekä itse pms-oireiselle että hänen kumppanilleen! 😀

 4. Kyllä, mielialan vaihtelut ja toi kaikki vihaa mua ja itku. Näin se menee joka kuukausi. Ja miten ton kaiken unohtaa menkkojen välissä 😂 Hienoa, että avasit kokemuksesi kaikkien luettavaksi 👍😍

  1. Kiitos sinulle kovasti kun jaoit omat kokemuksesi avoimesti! Ja ihailen edelleen, miten jaksatte samaa kuukaudesta toiseen. Eihän me ukot ymmärretä siitä mitään ja minäkin sain vain pienen maistiaisen 😀

Vastaa